Política

El PS escull un nou líder per desencallar la crisi interna

França

El Partit Socialista (PS) francès girarà avui full, immers en el caos provocat per la batalla pel poder, amb l'elecció interna que designarà el nou primer secretari de la formació.

Els militants socialistes escolliran aquesta tarda entre els tres aspirants a liderar la formació: l'expresidenciable Ségolène Royal, l'exministra Martine Aubry i l'eurodiputat Benoît Hamon.

El resultat és incert. Royal sortia com a favorita per haver guanyat per sorpresa la votació sobre les mocions, però l'aritmètica ha acabat beneficiant Aubry, que ha rebut l'inesperat suport de l'alcalde de París, Bertrand Delanoë, retirat de la competició després del congrés del cap de setmana passat.

Canvi o immobilisme
Royal va tancar ahir la seva campanya insistint en el seu missatge de "canvi i obertura". L'excandidata a l'Elisi ha volgut convertir aquesta elecció en una tria entre renovació i immobilisme, tot denunciant el "front" comú que han constituït els seus adversaris per impedir que aconsegueixi el control del partit.

L'expresidenciable va presentar un programa de govern per al partit que inclou l'elaboració d'un pla anticrisi alternatiu al de Sarkozy i un pla per atreure nous militants a través d'una mòdica cotització a 20 euros. Poc abans, havia proposat vendre la històrica seu del PS a l'exclusiu barri parisenc de Saint-Germain per escollir-ne una de nova en una zona més modesta.

Per la seva banda, Aubry va seguir advertint dels perills que suposaria per al PS una victòria de Royal, a qui acusa de voler "presidencialitzar" la formació. "Un partit no ha de ser darrere d'una personalitat, sinó d'uns valors", va expressar. Amb tot, Aubry va reforçar el seu perfil unitari allargant la mà a la seva rival. "Si guanyo, li demanaré immediatament com podem treballar juntes", va dir Aubry. Els pronòstics deixen fora Hamon, tot i que ell es va mostrar convençut de passar a la segona volta, que se celebraria demà si cap dels candidats té la majoria absoluta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.