Política

El burro català fa les Amèriques

Cursa a la Casa Blanca

Quan el dissenyador banyolí Jaume Sala va llançar la campanya Planta’t el burro, que pretenia “lluitar contra el centralisme uniformitzador expressat en símbols com el toro o la matrícula espanyola”, no s’imaginava que el ruc catalanista amb la seva firma faria les Amèriques.

I és el que està passant des que Democrats Abroad (Demòcrates a l’Estranger) de Barcelona, com a militants encarregats de buscar votants per a Barack Obama a Catalunya, han adaptat el dibuix per convertir-lo en el logotip de la seva campanya, amb les barres i estrelles de la bandera dels EUA.

La idea va ser de Jorge Rodríguez Gerada, artista novaiorquès d’origen cubà establert a Barcelona. Partint del fet que el burro, el donkey,amb diversos dissenys, ja representa els demòcrates americans, va fer unes quantes proves fins a trobar el que volia i va demanar els drets a Jaume Sala, que els hi va cedir encantat. “El ruc ja és de la gent, això el manté viu, i mai m’oposo a la seva utilització si no és per a una cosa de mal gust”, diu el banyolí un cop superada la “sorpresa”.

La idea de Rodríguez va haver de ser discutida i aprovada pels responsables de Democrats Abroad de Barcelona, perquè utilitzar el ruc significava incorporar-lo a la campanya oficial d’Obama. És tan oficial que la venda de les samarretes que han fet està restringida als nord-americans. “Això és finançament del Partit Demòcrata, i només poden comprar-ne ciutadans nord-americans, hem de registrar qui compra cada peça i ens ha de presentar el passaport”, explica Rich Kurtzman, vicepresident de Democrats Abroad a Barcelona .

Tot i aquestes restriccions, en dos dies se n’han venut 150 i en tenen 100 més d’encarregades. “N’hem hagut d’enviar a Sevilla, a Madrid i als Estats Units, a Wichita, Arkansas! I molts coneguts no americans en volen i els americans n’hem de comprar per regalar-ne. El ruc català ja és a tot arreu!”, exclama Donna Kelly, encarregada d’esdeveniments del grup.

El que va néixer com a símbol del sobiranisme català serà internacionalitzat. Tanmateix, per Kurtzman, “més que l’independentisme, el ruc representa Catalunya, i nosaltres som americans catalans, mengem les hamburgueses amb pa amb tomàquet”, explica amb un català més que correcte després de sis anys a Barcelona.

Rodríguez, artífex de l’adaptació, posa l’accent en l’aspecte “divertit” del logotip. “Sé que el fons del burro contra el toro és seriós, però té una part divertida, i és el que volem potenciar”, matisa assegut a la sala Pompeu Fabra de l'Ateneu Barcelonès, espai que utilitzin els Democrats Abroad per reunir-se habitualment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El 57% dels votants d’ERC veurien bé investir Illa

barcelona
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona