Política

El TC veta els partits al recurs de la consulta

Política

Cop de porta del Tribunal Constitucional (TC) als partits bascos que volien personar-se en el recurs contra la llei de consultes promoguda pel lehendakari. El ple del TC va acordar ahir no admetre PNB, EA, EB (que formen el govern basc) i Aralar com a part en els recursos del govern espanyol i el PP contra la llei.

Els magistrats del TC consideren que la pretensió d'aquestes formacions és "una manifestació més de la voluntat extrasistema que la llei impugnada pretén consagrar". En aquest sentit, en les resolucions fetes públiques ahir, el ple del TC afegeix que la pretensió dels quatre partits de comparèixer com a part en el procés denota "o bé la màxima ignorància dels mecanismes més elementals de l'Estat de dret, que no es presumible en els que sostenen un govern democràtic, o bé la confusió absoluta entre els partits i els òrgans de govern gestionats per ells".

El TC recorda en els seus actes que "els partits polítics no es troben entre els subjectes legitimats per la Constitució i la LOTC per intervenir activament o passivament" en el procediment.

Les formacions volien personar-se al recurs de PP i govern central com a coadjuvants de govern i Parlament bascos, pero el TC considera que són precisament el govern i el Parlament bascos els que estan legitimats per a comparèixer, i ambdós ja estan personats en els recursos.

La decisió del TC va originiar una cascada de reaccions al País Basc, on, absolutament contrariat, el conseller de Justícia, Joseba Azkarrga, va afirmar que "ja ha arribat el moment que organismes internacionals valorin el baix nivell i la ínfima qualitat democràcita" del govern central i de l'Estat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Prèdica de model singular i poc marge fiscal al sac

madrid

AfD, aixopluc d’escorrialles ultres

Berlín
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona