Política

El PP ofereix al PSOE tancar el finançament per sempre

A l’enclavament riojà de San Millán de la Cogolla, bressol del castellà i de l’euskera, Mariano Rajoy va firmar una pau interna amb els barons autonòmics del PP acordant un model de finançament compartit que abracin des dels populars d’Andalusia i Castella Lleó fins als del País Valencià, que flirtegen amb Catalunya com a aliat.

Al peu de la serra de la Demanda, però, Rajoy va anar més enllà i va estendre la mà al PSOE per enterrar el cicle de la reivindicació i tancar per sempre un nou sistema de finançament que quedi “exempt de revisions quinquennals”. Amb la lògica ambigüitat per poder acontentar tots els territoris, els populars defensen que en el seu nou finançament de “vigència indefinida” la primera variable per determinar la despesa sigui la població.

Solidaritat irrenunciable
Pactat això, els populars alerten que la solidaritat tal com ara està plantejada és “irrenunciable” perquè totes les comunitats puguin prestar els serveis transferits per l’Estat amb un nivell “estàndar de qualitat” al marge de la seva capacitat fiscal. L’eina per compensar les més endarrerides seria el fons de suficiència.
La principal novetat, però, és que el PP inclou en aquest cistell de serveis la llei de dependència. En l’aprovació del model, Rajoy exigeix unanimitat i que l’escenari sigui el Consell de Política Fiscal i Financera que aplega l’Estat amb les comunitats. Abans de la cita a San Millán, el PP madrileny i valencià havien parlat amb veu pròpia reclamant un model solidari però alhora també “just”.

En el bressol del castellà, el PP també va aprovar una declaració en defensa de la llengua comú reivindicant el “dret a utilitzar el castellà”. “Hem de defensar i emparar la llibertat dels pares per educar i escolaritzar els seus fills en espanyol”, sentencia el manifest. Segons el PP, es tracta d’un “bilingüisme integrador”. El PP batallarà des de parlaments autonòmics i ajuntaments perquè el govern del PSOE “garanteixi l’educació en castellà”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.