Política

Una massiva manifestació dóna suport a Atutxa en presència d’Ibarretxe

Manifestació

Desenes de milers de persones s'han manifestat pel centre de Bilbao per mostrar el seu rebuig a la condemna del Tribunal Suprem contra l’expresident del Parlament basc, Juan María Atutxa, i els seus companys en la mesa de la cambra, Kontxi Bilbao i Gorka Knörr, per no haver dissolt l’any 2003 el grup parlamentari Sozialista Abertzaleak.
Enmig d’un silenci només trencat pels aplaudiments, i rere una gran ikurriña, unes 50.000 persones –segons xifres de la policia municipal– convocades per PNB, EA i EB han carregat contra la decisió presa pel Suprem perquè “ataca i posa en dubte la legitimitat i la independència” del Parlament de Vitòria i de la resta d’institucions basques.

El lema d’Ibarretxe
La marxa ha recuperat el lema que ara fa un any es va utilitzar per donar suport a Ibarretxe quan va ser citat a declarar com a imputat davant el Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPB) per haver-se reunit amb Batasuna: En defensa de les nostres institucions.

I és que, tal com denunciava el comunicat conjunt llegit al final de l’acte, la decisió del Suprem no és “ni casualitat ni un fet aïllat”, sinó que augura una sanció judicial al lehendakari per haver-se reunit amb Batasuna. Després de les eleccions generals del proper 9 de març Juan José Ibarretxe ha de ser jutjat pel TSJPB.

Precisament el lehendakari, acompanyat per tots els consellers del govern basc, ha estat l’encarregat d’encapçalar la manifestació. Al seu costat, els exlehendakaris Carlos Garaikoetxea i José Antonio Ardanza, la presidenta del Parlament basc Izaskun Bilbao, els màxims dirigents del PNB, EA i EB, i els tres condemnats pel Suprem: Atutxa, Knörr i Kontxi Bilbao.

El manifest final, llegit pel periodista Julio Ibarra, exigia “simplement justícia”, i denunciava el “component de venjança” que amaga la decisió del Suprem. Segons el tripartit basc, una de les decisions “més greus que representants d’un poder de l’Estat han protagonitzat mai contra la voluntat democràtica de la societat basca des de l’establiment de la democràcia”.

“Vergonya”
Per la seva banda, Knörr ha advertit que tant bascos com catalans ja “estan farts que l’Estat els prengui el pèl i els envaeixi competències pròpies”. “Ens fa vergonya viure en un Estat on la justícia fica el nas i més a les cambres legislatives”, va sentenciar Knörr.

La marxa, que ha començat quan passaven vint minuts de les sis de la tarda de dissabte, s'ha desplaçat des de la plaça del Sagrat Cor fins a l’Arenal, on s'ha dissolt cap a les set.

Poca estona abans que comencés la manifestació, el president del PNB, Íñigo Urkullu, ha declarat als periodistes que es tractava d’un dia “significatiu i especial per a tota una generació que va lluitar per recuperar unes institucions i que ara veu com no se'n respecta l’autonomia”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.