Política

Dirigents del PSC veuen poc viable el pacte unitari català

Finançament

Dirigents del PSC comencen a veure inviable el pacte unitari que fins ara han intentat amb CiU, i es mostren partidaris de moderar les expectatives que s’estaven creant a Catalunya sobre el finançament per anar a buscar un acord amb el ministre Pedro Solbes, encara que els nacionalistes no l’acceptin si el veuen negatiu. És un canvi de prioritats en sintonia amb la posició de Solbes, amb un gir cap a la realpolitik.


Votació del pressupost
El PSC és conscient que a finals d’octubre hi haurà la primera votació sobre els pressupostos generals, i vol haver entrat aleshores en un nou escenari amb el govern del PSOE, que no provoqui distorsions dins la família socialista.


Fonts socialistes situen entre els qui veuen perillar l’estratègia unitària els ministres Celestino Corbacho i Carme Chacón, i el viceprimer secretari del partit, Miquel Iceta, que al costat de Chacón forma part de l’executiva del PSOE. Especialment Corbacho i Iceta estan considerats socialistes que veuen amb pragmatisme les relacions entre el PSC i Ferraz, si bé no tenen el mateix perfil. La seva posició està guanyant pes al si del partit. El mateix president socialista, Isidre Molas, va afirmar dilluns que no existeix tensió amb el PSOE, mentre negava que Solbes hagués amenaçat la Generalitat amb l’anunci que actuaria pel seu compte.
 

Segons un membre de l’executiva del PSC, a partir d’ara és important “no donar una imatge de desordre” com va succeir amb l’Estatut, i cal que el conseller Antoni Castells i Solbes negociïn en les pròximes setmanes amb discreció. “No generem per tant expectatives que després no es puguin complir”, afegeix la mateixa font.
 

Els socialistes saben que optar per aquesta via implicarà a curt termini deixar de plantar cara al govern del PSOE, i entrar en un cicle més alineat amb el president José Luis Rodríguez Zapatero. No és viable en aquest escenari tenir un paper firmat amb CiU, ERC i ICV amb una xifra de finançament elevada, finalment incomplerta. El PSC ha començat a analitzar escenaris per si es produeix, en conseqüència, la ruptura de la unitat catalana.
 

Fonts socialistes donen per fet que en aquest cas ERC no es desmarcarà del PSC i s’afegirà a la crítica de CiU, perquè posaria en risc la continuïtat del tripartit. Un dirigent socialista creu que els republicans tenen una sortida senzilla, com la que es va utilitzar quan el govern va negociar la inversió d’infraestructures de la disposició addicional tercera de l’Estatut. “ERC pot dir que no en té prou, però donant les culpes a l’Estatut i no a la negociació que faci el govern”, apunta el mateix dirigent.
 

Els socialistes no donen importància a la possibilitat que a l’octubre no estigui del tot acordat el finançament, perquè posteriorment es poden incorporar esmenes als pressupostos i també es pot aplicar la figura jurídica dels crèdits extraordinaris.
 

Xifres distanciades
Mentre el PSC està debatent si va a una negociació sense lligams, en les reunions que mantenen Castells i els negociadors de CiU no han acabat d’arribar a un acord definitiu des d’un punt de vista tècnic. La primera proposta del conseller xifrava l’increment mínim que hauria de tenir el finançament en 3.500 milions, i la contraproposta que li va fer CiU per escrit al juliol assenyalava un mínim de 4.200 milions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.