Política

Carod i Puigcercós reclamen unitat a ERC per l’aigua

Els republicans plantegen que la interconnexió serveixi també per dur aigua de la dessalinitzadora de Cunit cap a l’Ebre

A només tres dies que ERC s’hagi de pronunciar al Congrés sobre el decret per portar aigua de l’Ebre a Barcelona, Josep-Lluís Carod-Rovira i Joan Puigcercós van coincidir ahir en un consell nacional a Amposta que cal exigir unitat al partit en aquesta qüestió. Els dos màxims dirigents republicans, amb un llenguatge no exempt d’equilibris, van remarcar les conviccions antitransvasistes d’ERC, i al mateix temps van apel·lar a la seva responsabilitat de govern per no posar pals a les obres d’un projecte que, si no plou, és la més sòlida esperança d’abastament per a Barcelona.

En el que va ser la seva última intervenció com a president d’ERC davant del consell, Carod va assegurar que tornaria a firmar el Compromís per l’Ebre de l’any 2003 amb la Plataforma. Així i tot, va reclamar “responsabilitat” al partit, un terme en què va aprofundir Joan Puigcercós. “La decisió presa no ens agrada, però és puntual i no augmenta les concessions de l’Ebre”, va dir el secretari general, que va voler marcar distàncies amb la proposta d’interconnexió defensada al seu dia per CiU.

El secretari general d’ERC va exigir una “postura única” al partit, i que es deixi de banda “l’oportunisme”. “Us demano que siguem un partit nacional, que pensi en tothom”, va dir davant les discrepàncies que han manifestat càrrecs i dirigents a l’Ebre, territori que ahir era la seu del consell nacional.

El consell nacional va estar marcat per la resolució que la federació republicana de l’Ebre va elevar sobre l’aigua i
que va ser aprovada per una àmplia majoria. No obstant això, abans de passar a votació el text va ser modificat de forma substancial respecte al que dijous havia consensuat l’assemblea regional, segons van explicar dirigents de l’Ebre. La proposta, defensada per Marta Cid, va acabar matisant notablement la proposta inicial i va aprovar-se plantejant convertir l’allargament del minitransvasament en una oportunitat per a l’Ebre. Segons va defensar Cid, es tracta de fer reversible el sistema i de connectar les canonades a la dessalinitzadora de Cunit, que entrarà en funcionament l’any 2010. En un futur, quan aquesta instal·lació produeixi 60 hm3 anuals –actualment està dissenyada per a 20 hectòmetres–, l’enviament d’aigua dessalada permetria reduir les aportacions de l’Ebre a Tarragona.

La proposta final va provocar les queixes, entre altres, de Josep Lluís Millan, alcalde d’Ulldecona, que ha amenaçat de deixar el partit si es tira endavant la interconnexió. El text finalment aprovat obvia el requeriment plantejat inicialment per l’Ebre que ERC no voti a favor del decret d’interconnexió al Congrés.

El consell nacional va aprovar la ponència política i, malgrat les reticències explicitades els últims dies pel sector de Rafael Niubó i Ernest Benach, va donar llum verda a la liquidació del pressupost.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.