Política

Montilla intenta que ERC no torni a deixar el PSC en minoria

El president demana que els republicans votin en contra de la moció de CiU contra l’actual traçat del TGV dijous al Parlament

Davant la possibilitat que el PSC i ICV-EUiA tornin a quedar en minoria demà al Parlament, José Montilla va demanar ahir personalment als dos màxims dirigents d’Esquerra que no permetin que prosperi la proposta que ha registrat CiU contra l’actual traçat del TGV. Durant una reunió al Palau de la Generalitat amb Josep-Lluís Carod-Rovira, Joan Puigcercós, Joan Saura i els portaveus dels grups parlamentaris que donen suport al govern, el president va intentar desactivar que les tres formacions votin de manera diferent a la cambra.

La reunió, que va ser tensa i va acabar sense acord, va tenir lloc abans del consell de govern i va servir per posar de manifest les diferències que hi ha entre els socialistes i els republicans pel que fa al traçat del túnel. A l’Ajuntament de Barcelona, ERC ja s’hi ha posicionat en contra i aquest és precisament un dels arguments de pes que fan servir els republicans en les negociacions amb els socialistes. “Votarem amb coherència”, va dir ahir el portaveu, Joan Ridao. A més, van traslladar a Montilla que aquesta és una polèmica en què la Generalitat no té competències. Segons algunes fonts, però, Carod i Puigcercós no van mantenir la mateixa fermesa durant la reunió.

La moció de CiU insta el govern de l’Estat a establir una moratòria en l’execució del túnel amb el traçat actual i demana que s’hi busquin alternatives. La federació és conscient que els republicans no poden votar en contra d’una proposta que han impulsat al consistori barceloní i això permet als convergents posar a prova una vegada més la cohesió del tripartit. Tot plegat porta els republicans a parlar de “moció parany”. Tot i així, l’executiva del partit ja va decidir dilluns que no hi votaria en contra. Ahir va ser el grup parlamentari qui va ratificar aquest posicionament. Si durant aquest matí ERC no tanca amb els socis una proposta alternativa a la de CiU, el document de la federació s’aprovarà, atès que una abstenció d’Esquerra no ho impedirà. Ciutadans va anunciar que s’abstindria i el PP hi donarà suport.

Manifest d’alcaldes
Si bé per als republicans no s’acaba el món perquè els grups del govern votin diferent al Parlament en qüestions clau com la del traçat del TGV, això irrita profundament el PSC i Iniciativa. Els socialistes van evitar expressar públicament el seu malestar, però els ecosocialistes no se’n van amagar. El tripartit intentarà negociar fins a última hora, però a hores d’ara gairebé tothom dóna per improbable un acord.

Mentre els socialistes pressionen ERC perquè es faci enrere a la cambra catalana, els alcaldes socialistes de l’àrea metropolitana fan front comú perquè les obres s’executin de pressa. Cinc alcaldes del PSC, inclòs el de Barcelona, van presentar un manifest que defensa el polèmic túnel que passarà per sota de l’Eixample i que apressa perquè les obres es facin “sense dilacions i amb tota seguretat”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Itàlia

Militants d’extrema dreta agredeixen a Torí un periodista de ‘La Stampa’

Barcelona
Bangladesh

El Suprem bengalí anul·la les quotes de feina pública que han encès el país

Barcelona
Pròxim Orient

Els houthis responen al bombardeig d’Hodeida amb míssils contra Eilat

Barcelona
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona