Política

Solbes es nega a articular una proposta de nova planta

El vicepresident econòmic, Pedro Solbes, no farà cap més proposta de bases per reformar el model de finançament autonòmic. Així ho asseguren fonts del PSOE tot argumentant que el document inicial presentat pel ministre a mitjans de juliol casa perfectament amb l’Estatut i que, per tant, el que cal fer ara és simplement concretar més.

La notícia, en cas de no ser un pur moviment tàctic, no suposaria precisament una alegria per als partits catalans, que ja en el seu dia van lamentar la proposta de Solbes. També s’ha de dir, però, que un dels aspectes que més van criticar els consellers autonòmics el dia que el Consell de Política Fiscal i Financera va analitzar el document va ser, de fet, la inconcreció que s’hi plasmava.

L’estratègia de seguir treballant a partir del plantejament inicial de Solbes no hauria d’estranyar, tenint en compte que el mateix ministre ja va defensar-la assegurant que era prou indefinida per aconseguir un acord global amb les diverses comunitats.
A més, el dia que la va discutir amb els consellers autonòmics va posar el tant per cent d’impostos cedits com a exemple de la manera de treballar: que l’Estatut català marca la transferència del 58% en impostos especials? La proposta del ministeri parla de fer-ho “al voltant” del 50. Per Solbes, això no és cap contradicció estatutària.

Pel que fa a les negociacions de tot aquest sudoku econòmic, integrat pel sistema de finançament i pels pressupostos de l’Estat, el portaveu del PSOE al Congrés, José Antonio Alonso, va insistir ahir que s’han de desvincular els dos processos, i va apel·lar a la responsabilitat dels partits per aconseguir uns comptes que serveixin per fer front a la crisi econòmica. I sobre el paper del PSC en aquest episodi, Alonso va assegurar que té una “absoluta seguretat” que els socialistes catalans votaran el mateix que els del PSOE.

Més ambigüitat
Per la seva banda, el secretari d’organització del PSC, José Zaragoza, va advertir al govern espanyol que els socialistes catalans no acceptaran un mal acord de finançament i, en un nou lliurament de declaracions ambigües, en aquest cas durant una entrevista a RAC 1, va subratllar que el seu partit només donarà suport als comptes espanyols “si són uns grans pressupostos per a Catalunya”.

“Nosaltres tenim clar que no volem un mal acord. Si no hi ha un bon acord, no el signarem. El nivell d’exigència d’aquest govern és molt més elevat que els dels anteriors”, va dir Zaragoza, que va assenyalar que ara “comença la segona part de la negociació, la part important i significativa”. El dirigent socialista, a més, va reincidir en les seves crítiques a CiU, en un moment en què el govern català i la federació estan negociant un pacte de mínims sobre el finançament, assegurant que “per arribar a acords com els que feia el senyor Mas i feia Convergència abans, això ja fa mesos que ho tindríem. És fàcil. Però nosaltres volem més. Volem un bon acord. I quan tu et plantes, el que no hi està acostumat se sent una mica incòmode”.

 

Vegeu el PDF Possibles votacions als pressupostos de l'Estat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.