Política

Montilla diu que "sense Zapatero no tindríem Estatut"

Castells garanteix que el finançament estarà pactat amb l’Estat l’any 2008

El president de la Generalitat, José Montilla, va replicar ahir per primer cop a les crítiques del seu predecessor, Pasqual Maragall, en relació amb l’Estatut i a les ingerències del líder del PSOE, José Luis Rodríguez Zapatero, en la política catalana. Tot i assegurar que no tenia intenció d’entrar en polèmica, el president va advertir Maragall que els ciutadans jutjaran la coherència del seu discurs. “La gent sabrà jutjar les declaracions de cadascú i les incoherències de cadascú”, va sentenciar Montilla després d’aconsellar una visita a les hemeroteques per constatar que fa uns mesos Maragall es pronunciava en sentit ben diferent de com ho fa avui.

Durant una entrevista al programa Geometria variable de La 2, el president va rebutjar tant les afirmacions de Maragall sobre les pressions de Zapatero per fer-lo desistir d’optar de nou a la presidència de la Generalitat com les crítiques al paper del president del govern central en el debat estatutari. En aquest sentit, va assegurar que va ser el PSC qui va decidir qui era el seu candidat, en un consell nacional amb votació secreta, i va insistir que “sense Zapatero no tindríem Estatut”.

Pel que fa a aquest nou text, va emfasitzar que “ha valgut la pena” i que és “una llei que obliga tothom”, mentre que la reforma de la Constitució que apunta Maragall resulta impossible perquè cal el suport del PSOE i PP i en aquest moment no existeixen les condicions polítiques necessàries.

Sense president del PSC
També en aquest debat, el secretari de política municipal del PSC i alcalde de l’Hospitalet de Llobregat, Celestino Corbacho, va manifestar ahir que el partit funcionarà de “manera normal i corrent” si Pasqual Maragall renuncia al seu càrrec de president de la formació. Corbacho va recordar que en la tradició del PSC aquest paper no ha estat “fonamental”. “De vegades ho ha estat i de vegades no. El dipositari del lideratge és el primer secretari”, va remarcar abans de recordar que en el cas del PSOE passa el mateix.
 
D’altra banda, el conseller d’Economia, Antoni Castells, va proclamar ahir al Parlament que el 9 d’agost de 2008 Catalunya tindrà acordat amb l’Estat el nou model de finançament que configura el nou Estatut. El conseller, que ahir va defensar el projecte de pressupostos contra les esmenes a la totalitat que li van presentar CiU, PP i Ciutadans i que van ser rebutjades pel tripartit, va replicar que els terminis s’estan complint, amb la creació el 6 de febrer passat de la Comissió Mixta Estat-Generalitat que negociarà aquesta qüestió, i l’aprovacio de la llei que engendrarà l’agència tributària catalana, prevista per quan faci un any de l’entrada en vigor de l’Estatut. Aquest termini s’esgota el 9 d’agost vinent.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.