Política

Esquerra inclou al programa eliminar l’Audiència Nacional

Suspèn l’acció del govern espanyol en matèria de justícia i aposta per donar l’última paraula al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya

El programa electoral que Esquerra Republicana està enllestint de cara a les eleccions generals inclou la supressió de l’Audiència Nacional en l’apartat de les propostes judicials. Amb l’objectiu de descentralitzar la justícia, els republicans aposten a més per potenciar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), fins al punt de dotar-lo de competències avui pròpies del Suprem, com ara els recursos de cassació.

Tot i que no n’explicita les raons, el programa dels republicans aposta per eliminar l’Audiència Nacional, que s’ocupa de jutjar delictes de terrorisme, falsificació de moneda i també delictes contra la Corona i membres de la família reial. L’òrgan ha estat en el punt de mira de la polèmica en diverses ocasions. Se n’ha criticat la manera de procedir i els objectius en casos com el del tancament dels diaris bascos Egin i Egunkaria; el processament del jove Èric Bertran per reclamar l’etiquetatge en català a les empreses, i el segrest d’un número de la revista El Jueves per haver fet sàtira de la família reial.

Desbloquejar qüestions
Una altra de les propostes en matèria jurídica que preveu el programa dels republicans és la creació de la figura del fiscal de Catalunya –que ja estableix l’Estatut, però que és una de les qüestions que han quedat bloquejades per a la pròxima legislatura– i l’exigència del coneixement efectiu de la llengua catalana i el dret català per part de jutges i magistrats. A més, inclou la proposta d’una reforma del Codi Penal i el traspàs de les competències en matèria de política penitenciària al País Valencià i a les Illes. Pel que fa a la llei antiterrorista, Esquerra en planteja una modificació.

Els dirigents republicans suspenen l’acció del govern espanyol en matèria judicial i aposten per una “regeneració profunda del sistema judicial, que ha de tenir com a eixos la democratització, l’adequació com a mínim a l’estructura autonòmica de l’Estat i als Estatuts d’autonomia”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El 57% dels votants d’ERC veurien bé investir Illa

barcelona
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona