Política

El PSC obvia el PSOE i avala el front pel finançament

CiU insta Castells a trencar l’entesa amb el PP valencià

La formació de José Montilla tira pel dret, tot i l’avís de dissabte del secretari general dels socialistes espanyols, José Luis Rodríguez Zapatero, que va ordenar al PSOE pactar un model de finançament autonòmic que puguin compartir tant extremenys i gallecs com catalans i valencians. La direcció del PSC va fer costat ahir a l’estratègia del govern de la Generalitat de seguir mantenint contactes amb la resta de comunitats, incloses les governades pel PP, per buscar suports en la negociació del nou model de finançament per a Catalunya.

L’executiva del PSC va evitar polemitzar sobre la intervenció de Zapatero i la del portaveu del PSOE extremeny, Francisco Fuentes, que durant el comitè federal va reclamar una posició única que anteposi ideologia a territoris. Els socialistes catalans treuen importància a les diferències, que atribueixen al fet que la negociació està en el punt de partida i tothom marca les seves posicions. En aquest marc també circumscriuen les declaracions del vicepresident econòmic, Pedro Solbes, quan va alertar que l’esforç financer de l’Estat seria “molt limitat”. Pel PSC, Solbes és “un aliat imprescindible i no un adversari”.

Quant a les paraules de Zapatero, van optar per interpretar-les com l’explicitació de la voluntat de complir el que diu l’Estatut. Al comitè federal del PSOE, el PSC no es va pronunciar. Ahir el conseller d’Economia, Antoni Castells, va posar en relleu a Tarragona que li consta que el govern espanyol coneix la necessitat que té Catalunya d’un nou finançament. Castells va explicar a l’executiva les converses que està mantenint al si del tripartit i amb CiU per definir una posició comuna a Catalunya, així com els contactes que ha mantingut amb membres de l’executiu de les Illes i del País Valencià. Joan Ridao (ERC) havia demanat a Montilla que aclarís la posició del PSC i del govern perquè el silenci pot ser “còmplice”. Ridao aposta per la bilateralitat malgrat estar d’acord que cal buscar complicitats.

Operativa escassa
Paral·lelament, el portaveu del PSC, Miquel Iceta, va frenar el debat intern sobre el grup propi al Congrés adduint que a hores d’ara té una “operativitat escassa”, donat que ja ha expirat el termini per formalitzar-lo. Dit això, no es va tancar en banda al fet que al Congrés torni a sortir el tema, deixant aquesta possibilitat a mans de l’executiva. Qui ho va tornar a posar damunt la taula va ser l’exprimer secretari Narcís Serra. Va manifestar a RAC 1 que veu “difícil”, ara com ara, un grup propi, però va dir que “tard o d’hora haurà de venir”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat espanyol

Un informe de la UCO descarta la participació de Gómez en adjudicacions

Barcelona
Cimera de l’OTAN

La Xina “deplora” l’acusació de l’Aliança de donar suport a Rússia

Barcelona
política

Benvinguda a punt per rebre demà els cinc exiliats de Suïssa

barcelona

Josep Campmajó torna de l’exili aquest divendres

girona
Rússia

La vídua de Navalni, declarada “terrorista” per les autoritats russes

Barcelona
Estat francès

Un foc afecta l’agulla de la catedral gòtica de Rouen

Barcelona
judicial

El Suprem tira d’artilleria pesada i fa el primer pas per recórrer l’amnistia al TC

barcelona
política

L’Audiència pregunta sobre l’amnistia als imputats del jutjat 13 o la consulta a Europa i al TC

barcelona

L’Audiència amnistia l’única activista condemnada pel tall del tren

girona