Política

CDC llança una ‘opa’ a Unió i evita parlar d’Estat propi

15è congrés de CDC

CDC va llançar ahir una opa a Unió emplaçant-la a fusionar-se amb els convergents, i alhora va aprovar la definició sobiranista del partit sense fer menció a l’Estat propi. Són els dos aspectes centrals del debat de ponències del congrés de Convergència, que va transcórrer sense problemes per al futur de la federació tot i que fa un any va estar a punt de trencar-se.

La proposta de fusió és un dels punts d’una esmena transaccionada amb la direcció, que va rebre el suport del 79,82% dels delegats. Des de divendres ja creixia entre els militants la decisió de fer aquest plantejament als socis, més que no pas el trencament. Amb la transacció va quedar encarrilada la discussió sobre la complexa relació de CDC amb els democristians, i les esmenes que reclamaven la ruptura van sortir derrotades.

Segons el text, “la primera opció de CDC segueix sent la fusió amb Unió, encara que és evident que per fer-ho és necessari l’acord dels dos partits”. “En cas que això no fos possible, cal fer efectiu de forma immediata el funcionament com una sola força política previst en la federació”, afegeix. La transacció emplaça obertament Unió a decidir en el seu congrés si es fusiona amb CDC o bé si aposta per la federació unificada.

En aquest sentit, Convergència farà un seguiment dels acords de federació des del consell nacional del partit, cada sis mesos. A partir d’aquí farà després “les recomanacions pertinents a dur a terme”, sense especificar-les. El consell nacional de CDC designarà una comissió amb aquest objectiu. No és la primera vegada que CDC emplaça Unió a fusionar-se, però fins ara el partit democristià mai no ho ha acceptat.

Conferència nacional
D’altra banda, CDC proposarà als democristians celebrar abans d’un any una conferència municipal de CiU per revisar les normes de presentació de candidatures a les municipals. L’objectiu de CDC, com ja va avançar l’AVUI, és que les assemblees locals de Convergència puguin sotmetre a votació la possibilitat de presentar-se de manera separada si sorgeixen conflictes i no es poden solucionar.

El tema de les relacions amb Unió va provocar un intens debat que va durar una hora i mitja a la ponència d’organització. El secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, ahir pràcticament va dedicar el dia a buscar un acostament de posicions i a evitar que prosperessin esmenes de to radical partidàries del trencament de CiU.

D’altra banda, el principi d’acord de divendres a la nit sobre l’abast de l’aposta sobiranista es va traduir en l’aprovació de la transacció amb la JNC i la Plataforma per la Sobirania, amb un suport ampli. El text, al qual es van afegir algunes petites transaccions més, va rebre 350 vots a favor i 20 en contra. Entre aquests darrers n’hi havia de partidaris de fer una aposta independentista més contundent, i alguns delegats també consideraven la transacció massa sobiranista.

El text final intenta evitar una imatge de radicalització política, que beneficiaria el PSC, però emmarca CDC en la defensa d’una Catalunya “lliure i sobirana”. Les esmenes a favor de parlar de manera explícita de l’Estat propi com a objectiu van decaure en acceptar-se la transacció. Tot i aquest debat, que va durar hores, el punt central de la ponència va acabar sent el dret a decidir, del qual CDC vol fer bandera. El congrés va aprovar aplicar-lo a través del Parlament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.