Política

El jutge manté retinguts els set tripulants de Girjet

Els detinguts passen la nit en una àrea especial de la presó d’Abéché a l’espera de la decisió

Els set tripulants de la companyia aèria catalana Girjet tornaran a passar una altra nit detinguts en una àrea especial de la presó d’Abéché sense saber encara de què estan acusats per les autoritats del Txad. El jutge encarregat d’investigar el presumpte tràfic de nens portat a terme per l’ONG francesa L’Arche de Zoé va ajornar ahir la seva decisió després de prendre declaració tant a la tripulació com als nou ciutadans francesos imputats per un presumpte intent de segrest. Un metge militar francès va visitar un per un tots els membres de la tripulació per certificar el seu bon estat de salut, segons van informar fonts diplomàtiques espanyoles.

La decisió del jutge ha caigut com una galleda d’aigua freda tant entre els familiars dels retinguts com entre els responsables de Girjet, que esperaven que ahir mateix es pogués deixar en llibertat la tripulació del vol xàrter. Mentre des de Barcelona la direcció de Girjet reiterava la innocència dels seus treballadors, a Abeché se seguia esperant l’arribada de l’ambaixadora espanyola al Camerun, María Jesús Alonso, per intentar desbloquejar la situació d’indefensió dels retinguts. Es dóna el cas que Espanya no té representació diplomàtica al Txad.

I enmig de la commoció que tant al Txad com a França ha provocat aquest escàndol, ahir la delegada de l’alt comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) en aquest país africà, Annet Rehrl, va confirmar que cap dels 103 nens que l’ONG francesa intentava endur-se cap a París és orfe. Rehrl va acusar L’Arche de Zoé de posar benes falses als nens perquè semblessin més desvalguts. “Aquests nens tenen pare i mare”, va remarcar alhora que assegurava que l’ACNUR té proves que “hi ha famílies a França i a altres països europeus que han pagat uns diners per quedar-se amb nens”.

Des de l’organització Save the Children també es va acusar l’ONG de “tràfic il·legal”. La seva responsable espanyola, Pepa Horno, va puntualitzar ahir que per adoptar o acollir temporalment un nen cal seguir uns requisits legals que no s’han respectat. En aquest cas, les autoritats franceses no coneixien la suposada operació humanitària i tampoc es tenia el permís del Txad, un país musulmà que no reconeix l’adopció.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.