Política

Zapatero i Rajoy s'abocaran a la campanya catalana

Els candidats dels dos principals partits estatals, el socialista José Luis Rodríguez Zapatero i el popular Mariano Rajoy, aterraran a Catalunya amb les seves respectives caravanes tant abans com durant la campanya electoral. L’objectiu d’un i altre és mobilitzar el seu electorat davant l’amenaça d’abstenció que les enquestes preveuen al Principat.
El president del govern espanyol visitarà Catalunya com a mínim un cop durant la precampanya i un altre ja en plena campanya electoral, segons la previsió amb la qual treballa a hores d’ara l’equip de campanya de Ferraz. Fonts socialistes no descarten, però, que s’incloguin en l’agenda més convocatòries del líder del PSOE si l’evolució del debat electoral ho fa convenient.

Descontentament social
Catalunya és tradicionalment un dels principals graners de vot socialista en les eleccions generals. A més, durant els últims mesos Zapatero ha aparegut a les enquestes com el polític més ben valorat pels ciutadans catalans. Això no obstant, la preocupació i el descontentament social provocats per la crisi que han patit els serveis públics a Catalunya durant el darrer tram de la legislatura i, de manera especial, el mal funcionament de les Rodalies de Renfe provocat per les obres del TGV, amenaça de desmobilitzar l’electorat del PSOE majoritari a les àrees més afectades per aquesta problemàtica. El principal objectiu dels socialistes, també amb la presència del seu màxim líder, serà desactivar aquest risc.

En aquest context es va circumscriure la visita que va fer per sorpresa el passat 28 d’octubre el president del govern espanyol al barri de Bellvitge de l’Hospitalet de Llobregat, on va entonar un mea culpa pels problemes que pateix la xarxa ferroviària.

Vot a vot
Els resultats electorals dels populars no són tan notables com els del PSOE a Catalunya. No obstant això, el líder del PP té previst visitar tant la precampanya com la campanya catalana com a mínim un cop cada dues setmanes. A més, Rajoy no dubtarà a intentar pescar vots en aigües socialistes i té intenció d’organitzar un dels seus actes electorals centrals en una població del cotitzat cinturó barceloní, possiblement Badalona o l’Hospitalet, on el PP figura com a segona força en els comicis municipals darrere el Partit Socialista i on les dues formacions competeixen en un mateix espai electoral per a les generals.

Ja fa mesos que els dirigents del PP vénen regularment al Principat a defensar-hi les seves tesis, un cop consumat l’adéu de Josep Piqué i l’ascens de Daniel Sirera, fets que han suposat un desacomplexament del partit en relació amb la presència dels seus dirigents espanyols. Fins i tot amb dirigents que, en principi, no compten amb un particular predicament a Catalunya, com Ángel Acebes, que provoca una resposta més entusiasta de sectors independentistes –que intenten boicotejar les visites– que no pas dels votants populars.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.