Política

El govern basc s'encara amb Imaz i l'avisa que l'executiu ja va acordar el referèndum

La direcció del PNB analitza l’enfrontament del líder del partit amb Ibarretxe

El tripartit basc es va comprometre a fer una consulta popular abans de finalitzar la legislatura, d’aquí a menys de dos anys, i així ho recull “perfectament” l’acord de govern signat per PNB, EA i EB el juny del 2005. Per tant, el referèndum perquè els bascos decideixin democràticament el seu futur –prioritat del govern basc en aquesta legislatura, i principal arma política d’un lehendakari necessitat de protagonisme– s’ha de celebrar abans del maig del 2009.

Aquesta és la contundent resposta que l’executiu de Vitòria, en veu de la seva portaveu, Miren Azkarate, va enviar ahir al president del PNB, Josu Jon Imaz, després que aquest –a través d’un article publicat diumenge en diversos diaris bascos– s’oposés a convocar una consulta que ara per ara només tindria el suport de nacionalistes i independentistes bascos. El president dels penebistes considera que abans de convocar el referèndum “les diferents sensibilitats i tradicions polítiques” basques han d’arribar a un acord, i que aquest s’ha de pactar amb l’Estat espanyol.

Azkarate va afegir que els compromisos recollits en l’acord de govern van ser “explícitament comentats” per Juan José Ibarretxe en el seu discurs d’investidura, el 22 de juny del 2005. La portaveu, però, va passar per alt que tant el lehendakari aquell dia com l’acord de govern deixen molt clar que l’executiu “sol·licitarà al Parlament autorització perquè, en un escenari d’absència de violència i sense exclusions, es realitzi una consulta popular a la societat basca que ratifiqui l’acord polític assolit”. I, tal com subratllava Imaz al seu article, ni s’ha arribat a cap acord polític transversal –que inclogui també el PSE– ni ETA segueix en alto el foc.

La consulta augura un estiu políticament mogut a Euskadi, ja que la intenció del lehendakari es concretar les seves intencions sobre la convocatòria del referèndum –continguts i calendari– i sobre la reactivació del denominat pla Ibarretxe en el ple de política general basca, que s’ha de celebrar el 30 de setembre. El cap de l’executiu basc de moment guarda silenci, però parlen per ell els socis de govern. Tant el líder d’IU-EB, Javier Madrazo, com el conseller de Justícia, Joseba Azkarraga (EA). Aquest últim va qualificar de “gran barbaritat” que Imaz s’oposi a la consulta, i va criticar al president del PNB que traslladi a la societat basca la divisió que hi ha dins el seu partit pel lideratge de la formació. Precisament, Ibarretxe i Imaz es van veure ahir les cares a l’executiva del partit que va analitzar la repercussió del posicionament d’Imaz.

I el govern espanyol, que té molt a dir sobre el referèndum, va aplaudir el president del PNB per oposar-se a la consulta popular. El ministre de Treball, Jesús Caldera, va subratllar que el referèndum “ni és convenient ni és admissible” i “podria afavorir els delirants projectes dels violents”. Zapatero, en canvi, va optar per guardar silenci.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cimera de l’OTAN

Zelenski veu “molt a prop” l’adhesió d’Ucraïna a l’Aliança

Barcelona
ESTATS UNITS

Els donants s’impacienten amb Biden i la seva resistència a plegar

BARCELONA
Guerra a Ucraïna

Washington i Berlín frustren un complot rus per matar un fabricant d’armes

Barcelona
judicial

Aguirre va denegar l’amnistia a Puigdemont obviant a la fiscalia

barcelona
Estat espanyol

Un informe de la UCO descarta la participació de Gómez en adjudicacions

Barcelona
Cimera de l’OTAN

La Xina “deplora” l’acusació de l’Aliança de donar suport a Rússia

Barcelona
política

Benvinguda a punt per rebre demà els cinc exiliats de Suïssa

barcelona

Josep Campmajó torna de l’exili aquest divendres

girona
Rússia

El Kremlin inclou la vídua de Navalni a la llista de “terroristes”

Barcelona