política
La Comissió contrària al monument franquista apressa a resoldre el cas
En un comunicat el col·lectiu valora positivament les dues sentències del TSJC que desestimen dos recursos de dues entitats d’extrema dreta contràries a la retirada
Demanen al jutjat de Tarragona, que va aturar el desmantellament de forma cautelar, que resolgui el cas
La Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa ha celebrat les darreres sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que desestimen els recursos presentats per dues entitats d’extrema dreta contra la modificació del POUM de la capital del Baix Ebre que descataloga el monument del riu Ebre i obre la porta a la seva supressió. El col·lectiu ha valorat que la retirada és “cada dia més a prop”. Per això, ha apuntat que el jutjat administratiu 2 de Tarragona “passats quasi quatre anys des de l’adopció de les mesures cautelars que van acordar aturar l’inici de la retirada del monument, hauria de resoldre de manera immediata sobre el fons de la qüestió”. “Les dues sentències -del TSJC- evidencien que la descatalogació es va fer de manera correcta i oportuna, i que era necessària”, ha expressat la Comissió en un comunicat. I ha afegit: “demanem a l’Ajuntament de Tortosa i a la Generalitat de Catalunya que facin seguiment dels diferents recursos presentats amb ànim d’impedir la retirada del monument franquista més gran de Catalunya per poder complir tant el mandat del ple municipal de Tortosa com de la Generalitat de Catalunya de retirar la simbologia franquista dels espais públics dels nostres pobles i ciutats”.
Reacció després de les dues sentències
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJSC) va desestimar els dos recursos promoguts per les entitats d’extrema dreta Asociación Reivindicativa de la Memoria Histórica Raíces i l’Asociación Cultural Despierta España contra la descatalogació del monument franquista de Tortosa. La primera sentència és del desembre de l’any 2024 i la segona, el 15 de març passat.
Tot després que el novembre de 2020 la Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre aprovés definitivament la modificació del planejament urbanístic de Tortosa, que determinava que el monument deixava de ser un bé patrimonial protegit. Un fet que va provocar que les dues entitats d’ultradreta presentessin recurs a aquesta decisió al·legant arbitrarietat i frau de llei perquè, entre altres coses, consideraven que faltaven informes patrimonials, ambientals i econòmics, arguments que el TSJC ha rebutjat.
El TSJC, en la sentència, va considerar que els informes de sostenibilitat, viabilitat econòmica, impacte de gènere o avaluació ambiental que reclamaven les entitats, són “innecessaris” perquè no tenen “cap relació” ni tenen “la menor incidència en l’objecte de la modificació” urbanística. “No s’ha provat i és contrari a la lògica” la implicació d’aquests informes “en la retirada d’un element monumental al mig del curs d’un riu”, especificava el TSJC. En canvi, el tribunal va recordar que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) sí que va emetre un informe que avalava el canvi promogut per l’Ajuntament de Tortosa al nou POUM.
Les entitats també reclamaven un informe d’un expert en patrimoni cultural, una petició que el TSJC va assegurar que la llei no preveu. “No obstant, consta que hi ha un informe favorable emès pel Departament de Cultura de la Generalitat” signat per l’arquitecte dels Serveis Territorials, l’arqueòleg territorial i el cap del servei de Patrimoni Arquitectònic, va respondre el tribunal.
Respecte al possible frau de llei, el jutge va recordar que el monument “no ha estat declarat Bé Cultural d’Interès Nacional ni consta al catàleg de Bens Culturals d’Interès Local”, sinó que “només consta de forma residual a l’inventari de patrimoni arquitectònic de Catalunya”, un fet que no comporta “cap nivell de protecció especial”. Així, el tribunal va manifestar que en l’únic lloc on apareix com a element patrimonial és al catàleg del POUM i que, per tant, el nou pla urbanístic és el lloc adequat per descatalogar-lo.