Política

Rajoy crida a l’Espanya unida i tensa el dia de la Constitució

“Som una nació perquè ho volem ser”. Pot semblar-ho, però no és cap sentència de l’expresident Jordi Pujol, sinó del líder del PP, Mariano Rajoy. Ahir, en un acte de les Noves Generacions –les joventuts del partit– per commemorar els seus trenta anys i els de la Constitució espanyola, Rajoy va exhibir la seva cara més nacionalista. Després de basar els últims mesos l’oposició en l’economia, Rajoy va recuperar la bandera de l’espanyolitat i les sentències que, amb l’adéu d’Acebes i Zaplana, s’havien quedat al calaix.

Rajoy va defensar el dret dels ciutadans a educar els seus fills en castellà perquè “a Toledo [els socialistes] ens parlen de llibertat però a Barcelona la persegueixen”. Seguint el fil, va assegurar que només els populars defensen “la vertebració de tot Espanya”, perquè el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha “desenterrat la nostàlgia de l’Estat federal” per “competir en nacionalisme amb els mateixos nacionalistes”.

Fraga i els joves
Amb el discurs de Rajoy va quedar constatat que el nacionalisme espanyol excita les files populars més que cap altre concepte perquè va ser llavors quan es van sentir crits de “president!”. Poc després, i amb la presència del fundador, Manuel Fraga, els joves van votar simbòlicament a favor de la Constitució. Els cadells del PP van avançar l’acte per no coincidir amb la recepció que avui es farà al Congrés i que comptarà amb absències de tota mena: des del PNB fins a ERC, BNG, NaBai, CC i Rosa Díez, d’UPyD.

A Catalunya, d’altra banda, la JNC va emplaçar ahir els magistrats del Tribunal Constitucional a dimitir per la “politització i la pèrdua de l’esperit inicial” de l’òrgan, enviant-los la seva pròpia carta de dimissió i entregant-la en un acte simbòlic a la delegació del govern. Per part d’ERC, el senador Miquel Bofill va instar el govern espanyol a fer que el rei rebi classes de català “perquè és el cap d’un Estat plurilingüe” i va demanar que també se n’ensenyi a l’exèrcit. Acompanyat del diputat al Congrés Joan Tardà, Bofill va presentar la campanya Mil i una preguntes al govern espanyol sobre el que no fa i hauria de fer pel català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

25 de juliol: Ple del Parlament per aprovar el nou vot telemàtic

barcelona
judicial

Puigdemont, Alay i Boye es querellen contra el jutge Aguirre

barcelona
GUERRA A EUROPA

Orbán es reuneix amb Zelenski a Kíiv, per primer cop des de la invasió russa

BARCELONA

Junts abandona el govern per discrepàncies greus amb l’alcalde

lloret de mar
GUERRA A GAZA

Almenys vuit morts en nous atacs israelians a Khan Iunis, al sud de la Franja

BARCELONA
judicial

Els 46 policies investigats per les càrregues de l’1-O, amnistiats

barcelona
política

Maragall assenyala el director de Comunicació d’ERC

barcelona
ESTATS UNITS

Trump invoca el reconeixement de la immunitat per frenar el cas de l’actriu porno

BARCELONA
judicial

Mas recorre contra la investigació per traïció en el ‘cas Volhov’ i acusa el jutge de “frau processal”

barcelona