Política

El portaveu del PSOE al Congrés obre la porta a tancar l’acord per al finançament el 2009, contra la promesa de Zapatero a Montilla

Finançament

Pot ser que sí, pot ser que no. El PSOE continua jugant a fet a amagar sobre la possibilitat que l’any 2008 s’acabi amb la signatura d’un acord de finançament entre l’Estat i els territoris. El cap de l’executiu espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, així s’hi va comprometre a primers de novembre en una reunió amb el president José Montilla. Però a hores d’ara la direcció socialista torna a obrir la porta –mai acabada de tancar pel vicepresident segon Pedro Solbes– que la negociació es traslladi a l’endemà de les dotze campanades i del raïm. Bé, o als primers dies del nou any.

Així ho va suggerir ahir el portaveu del PSOE al Congrés, José Antonio Alonso, subratllant que l’acord entre l’Estat i la Generalitat “pot estar l’1 de gener o pot estar, encara que sigui més tard, referenciat amb data de l’1 de gener”. Les reflexions d’Alonso a Catalunya Ràdio, encara que ho sembli, no són en cap cas enigmàtiques, sinó que constaten una posició expressada temps enrere per Solbes: la possibilitat que se segueixin negociant les xifres del finançament durant el primer trimestre del 2009, i un cop tancat l’acord, s’apliqui una clàusula de retroactivitat perquè tot entri en vigor l’1 de gener. Un pronunciament que tampoc no resulta estrany, ja que, encara que es tanqués un acord polític sobre el model, difícilment s’arribarà a temps de modificar la llei de finançament de les comunitats (LOFCA).

El matís de De la Vega
Des de la taula de les rodes de premsa posteriors al consell de ministres la situació no es veu tan fosca. La vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, va insistir que mantenen el calendari per “intentar” que l’any en curs acabi en acord. “Queden més de 20 dies, i els aprofitarem intensament”, reblava.

Tot apunta que a mitjans de la setmana vinent Solbes farà públic el segon document sobre finançament, que tampoc aportarà les xifres del sistema, però a diferència del primer esbós sí que perfilarà millor les pautes del model. El següent pas serà convocar per a la setmana de Nadal el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF).

Sí que sembla complicat, però, que l’acord es tanqui abans de la votació al Congrés dels comptes del 2009, prevista per al 18 de desembre. Això obligarà el PSC –que està convençut que hi haurà acord abans d’acabar l’any– a votar els comptes sense conèixer la lletra petita del finançament.

Pressió dels partits
Aquest fet no el van passar per alt ahir la resta de grups catalans. Joan Herrera (ICV) alertava que el PSC ha de votar en contra dels comptes si no hi ha acord abans del 31-D. “No hi pot haver un tercer incompliment”, afirmava al·ludint a les dates del 9 d’agost i del 17 de novembre. Des de CiU, Felip Puig assenyalava a ERC que no pot continuar al govern si no hi ha acord. Joan Puigcercós ja s’havia avançat el dia anterior fent una crida ciutadana a manifestar-se en aquest cas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.