Política

L'Audiència insta a identificar els autors de la crema al Fossar

L’Audiència Nacional va reclamar ahir a la conselleria d’Interior que remeti de manera urgent les actuacions dels Mossos d’Esquadra durant l’acte que l’esquerra independentista va celebrar al Fossar de les Moreres amb motiu de la Diada i en què quatre encaputxats van cremar un retrat dels reis, una bandera espanyola i una de francesa.


En el seu escrit, el fiscal en cap de l’Audiència, Javier Zaragoza, demana que li enviïn “les proves que acreditin la seva realització i la identificació dels seus executors materials”. La fiscalia sosté que els fets del Fossar constitueixen delictes d’ultratge a Espanya, un fet penat amb multa de 7 a 12 mesos de presó, i d’injúries greus a la corona, que suposen una multa de 6 a 24 mesos, segons el Codi Penal.
 

Curiosament, el procediment judicial arriba un any després que Jaume Roura i Enric Stern cremessin un retrat dels reis a Girona i es desfermés una campanya de desobediència contra la Corona arreu del país amb la crema de nous retrats dels reis. Els dos joves van ser multats, en un judici que es va haver de repetir perquè se’ls va impedir declarar en català en el primer, a una pena de presó de quinze mesos substituïble per una multa de 2.700 euros per a cada un.
 

Pressió mediàtica
Alerta Solidària, el col·lectiu antirepressiu de l’esquerra independentista, va deixar clar ahir que s’esperaven la demanda de l’Audiència i va atribuir la decisió a la “pressió de determinats mitjans de comunicació, que forcen les actuacions de la fiscalia”. L’organització va explicar que “ja fa anys que es cremen banderes al Fossar i fins ara mai havia passat res”. Aquest fet demostra, a parer seu, que obeeix a una campanya per impedir que es repeteixin nous casos de desobediència.


Paral·lelament a aquest nou procediment judicial que hauran d’afrontar membres de l’esquerra independentista, Alerta Solidària està ultimant un manifest signat per advocats dels Països Catalans que defensa la llibertat d’expressió i critica la penalització de les injúries a la Corona. L’objectiu de la campanya és posar de manifest la “incongruència de tipificar com a delicte la llibertat de pensament”, amb el suport de “gent provinent del món del dret”.
 

El text es presentarà el 29 de setembre, un mes abans del judici contra les 16 persones que van cremar a cara descoberta retrats dels reis a Girona en solidaritat amb els dos primers encausats. L’organització aprofitarà la presentació del manifest per fer una crida als professionals del dret a adherir-s’hi per “aprofundir en la nostra qualitat democràtica”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Els EUA envien un submarí a l’Orient Mitjà entre crides al diàleg per a un alto el foc

barcelona
GUERRA A EUROPA

Putin promet una resposta ferma a la incursió ucraïnesa

BARCELONA
política

Junts convoca un congrés per afermar-se com alternativa al PSC i refermar l’independentisme

barcelona

Pere Deulofeu, nou regidor del PSC a l'Ajuntament de Palamós

palamós
política

La CUP critica el “gir a la dreta” i el “retorn de la sociovergència”

barcelona
política

Més preocupats pel nou finançament que pel nou govern

barcelona
GUERRA A EUROPA

La incursió ucraïnesa s’estén a una altra regió de Rússia

BARCELONA
política

Junts retreu a ERC que hagi permès un govern “espanyolista” i dependent

Barcelona
Política

Mireia González substitueix Núria Parlon a Santa Coloma

Santa Coloma de Gramenet