Política

El Parlament aprova els pressupostos de la Generalitat per al 2009 a l'espera d'un acord en finançament

CATALUNYA

El Parlament ha aprovat aquest dimarts els pressupostos de la Generalitat per al 2009 amb els vots a favor dels socis de Govern, PSC, ERC i ICV-EUiA, i amb els vots contraris de CiU, el PPC i Ciutadans. D'aquesta forma, els comptes han superat l'últim tràmit parlamentari perquè puguin entrar en vigor l'1 de gener, a l'espera que s'arribi a un acord en finançament amb el govern espanyol. De fet, el conseller d'Economia, Antoni Castells, va lamentar que no s'inclogués el nou finançament als comptes de la Generalitat i va assegurar que en el moment que s'aconseguís l'acord s'introduirien 'els canvis oportuns'. En conjunt, els pressupostos per al sector públic sumen un total de 36.985,1 milions d'euros.

Castells va remarcar en la presentació i explicació dels comptes al Parlament el passat 31 d'octubre, que la despesa social representava el 51,6% dels pressupostos. En aquest sentit, va destacar que els recursos per a polítiques de salut, educació, protecció social i habitatge augmentaven en 712,7 milions d'euros, un 4,2%. Castells va explicar que el pressupost de salut suma 9.416 milions d'euros (25,5% del total). El titular d'Economia va afirmar que els pressupostos tenen per objectiu protegir els sectors socials més febles davant els efectes de la crisi. Així, va remarcar que els comptes es van fer 'per fer front a la crisi econòmica' i que tenen com a prioritat les polítiques socials.

El conseller d'Economia també va explicar que la inversió pública en els pressupostos de la Generalitat assolien els 6.581 milions d'euros, un fet que va representar un increment de l'11,8% respecte al 2008. Segons Castells, la inversió pública creixia gràcies a l'endeutament, que serà de 3.222 milions d'euros pel 2009, amb un total acumulat de més de 21.000 milions d'euros, el 9,4% del PIB.

Castells i el president de la cambra catalana, Ernest Benach, van lamentar el 31 d'octubre que els pressupostos no incloguessin el nou model de finançament. Castells va assegurar que el Govern té la convicció i no contempla cap altre hipòtesis que la que el pròxim any Catalunya tindrà un nou sistema de finançament. No obstant això, va admetre que els pressupostos es van elaborar amb la normativa vigent amb 'un model de finançament que es troba en una prorroga forçosa'. El conseller d'Economia va destacar que en el moment que s'aconseguís l'acord s'introduirien 'els canvis oportuns'.

CiU, PP de Catalunya i Ciutadans han carregat durament aquest dimecres contra els comptes de la Generalitat i els han titllat com els 'pitjors' possibles. Els partits de l'oposició han acusat el Govern de fer uns pressupostos que no són austers, que no ajuden a superar la crisi econòmica i que no són socials. Això és el que han dit les tres forces polítiques aquest dimarts, uns missatges similar als del passat 12 de novembre en el debat de les esmenes a la totalitat que CiU, PPC i Ciutadans van presentar.

22 esmenes acceptades de l'oposició
El tripartit ha acceptat 22 esmenes de l'oposició. En concret, 13 de CiU (8 aprovacions i 5 transaccions), 7 del PP català (5 aprovacions i 2 transaccions) i 2 de Ciutadans (2 transaccions). Entre els acords a que s'ha arribat amb els grups de l'oposició s'han destacat aquells que permetran la construcció de determinats equipaments. Per exemple, finalitzar durant el 2009 les obres de construcció dels palaus de justícia de Terrassa, Granollers i el Vendrell. Via esmenes, el Govern també es compromet a iniciar l'any vinent la construcció del palau de justícia de Manresa així com de la nova Audiència de Girona.

Quant als eixos viaris, s'han aprovat esmenes relacionades amb la construcció de l'eix comarcal de la C-51 entre Valls i el Vendrell així com amb el desdoblament de la C-15 entre Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. També es preveu que es posi en marxa un pla de xoc per a la substitució de les tanques protectores rígides de les carreteres amb l'objectiu d'augmentar la seguretat dels conductors de motocicletes. També es dotaran adequadament les accions previstes al Pla d'Actuació del Transport de Mercaderies per Carretera, com la inclusió del sector agrícola en els beneficiaris de les compensacions del recàrrec sobre les vendes minoristes de determinats hidrocarburs, la construcció de centrals de compres i l'impuls del pla d'aparcaments, entre d'altres.

A través d'una transacció, el Govern augmenta del 85% al 90% el percentatge de l'indicador de renda de suficiència que han d'assolir les prestacions que hi estan referenciades. Les esmenes també insten el Govern a continuar l'esforç i les accions destinades a incrementar la presència internacional de les empreses catalanes. D'altra banda, l'Executiu fomentarà l'accés dels estudiants catalans a les carreres universitàries de l'àmbit tecnològic. S'incrementaran, així mateix, les partides destinades a la prevenció de riscos laborals.

Mitjançant les modificacions a l'articulat, el Govern adopta el compromís d'impulsar l'R+D en el sector de la vinya i el vi a totes les zones vinícoles de Catalunya així com a impulsar, en aquests territoris, un Pla de promoció de l'enoturisme. També s'impulsaran mesures per mantenir l'activitat agrària com a principal gestor del paisatge. L'Executiu promourà una llei de la infància i l'adolescència i trametrà al Parlament un informe sobre els problemes de comportament dels infants, inclòs el TDAH.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.