Política

L’atur dispara la tensió entre Rodríguez Zapatero i Rajoy

El cap de l’executiu espanyol promet un esforç en despesa pública davant els que “ovacionen la crisi”

Les últimes dades de l’enquesta de població activa (EPA), que desborden les previsions més negatives de l’executiu espanyol sobre l’atur, van servir ahir per escalfar més la relació entre el gabinet de Zapatero i el primer partit de l’oposició. Mentre el cap del govern central s’enrocava en els seus principis i objectius adduint que implantar un canvi de model productiu requereix temps, el líder del PP, Mariano Rajoy, utilitzava les dades de l’atur com a prova del cotó per assegurar que “no hi ha solució socialista a la crisi” i que l’única alternativa fiable és la dels populars.

Zapatero, durant la cloenda del congrés dels socialistes gallecs, que va acomiadar Emilio Pérez Touriño per donar entrada a Pachi Vázquez com a nou líder del PSdeG, va garantir que el seu executiu s’abocarà en la inversió pública i a preparar els ciments per a un nou model de creixement diferent, allunyat del totxo, mentre altres, en al·lusió al PP, “ovacionen la crisi”. Dit això, va alertar els que demanen un gran pacte entre els partits que no serà possible si es busca abaratir l’acomiadament o retallar les polítiques socials.

Zapatero, que va demanar a Feijóo reciprocitat en la lleialtat entre executius, va criticar que Rajoy volgués deixar el debat de política general per després de les eleccions europees. “La situació econòmica i l’atur no aconsellen fer-ho al més aviat possible?”, es va preguntar sense entrar en cap més valoració sobre les últimes dades de l’atur. Zapatero es va limitar a cridar les bases socialistes a no fer cas de les crítiques de qui “no els importen els greus problemes” de l’Estat espanyol.

Des de Madrid, Rajoy acusava Zapatero d’acollir-se al recurs de la ideologia, que, segons el seu parer, no és més que “el refugi a la por i la incompetència”. Per Rajoy, la taxa de l’atur, ja situada al 17 per cent, hauria estat evitable si l’executiu espanyol no s’hagués negat a prendre ni una mesura econòmica durant anys. El dirigent popular va acusar Zapatero de tenir por a perdre la popularitat perquè tota reforma implica un preu. Però no només això, li va retreure que hagués dilapidat l’herència de l’era Aznar, que creia “interminable”.

“Por a perdre el poder”
El líder del PP sosté que no s’enfronta amb una doctrina econòmica sinó amb “la por a perdre el poder” d’un president que va accedir a l’executiu “en un mar de calma i s’ha trobat amb una borrasca per a la qual no està preparat”.

Els populars volen plantejar les eleccions europees del pròxim 7 de juny com una “moció de censura” als socialistes i presentar-se com el pot màgic amb les posicions per reactivar l’economia, davant de qui no li queda més recurs que el “sainet fotogràfic”. “Ara ens distraurà amb un mundial de futbol perquè s’ha designat com a ministre d’Esports”, va ironitzar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.