Política

"L'esquerra abertzale ha d'unir com ho fa l'Athletic"

Tots els colors del verd. Julen Larrinaga, portaveu de Gestores Pro Amnistia

Quimi Portet té una samarreta promocional, corresponent a la gira del disc La Terra és plana, que crida l'atenció: "Warning. This subject does not exist". Julen Larrinaga (Bilbao, 1966) és una d'aquestes persones que l'1 de març no existiran; sortirà en el cens però no podrà votar cap opció que no es compti com a nul·la perquè aquesta seva opció és il·legal.

Larrinaga té una conversa rica, matisada, que va més enllà del discurs oficial i immòbil de l'esquerra abertzale. Això no li impedeix ser-ne un dels màxims dirigents, en tant que portaveu del col·lectiu de suport als presos Gestores Pro Amnistia / Amnistiaren Aldeko Batzordeak. Ell mateix es va passar deu anys de la seva vida entre barrots (1992-1998 i 2001-2005) i en l'últim judici li van caure vuit anys -ja compten els quatre últims fets- i ara està en llibertat provisional.

Alguna cosa es mou lentament a l'esquerra abertzale, després de l'estancament que Larrinaga certifica que existeix darrere de cada nou procés de prohibició de formacions, col·lectius o mitjans de comunicació. "Hi ha hagut massa verticalisme en els últims 30 anys i s'ha empobrit la xarxa i la capacitat d'autoorganització". Més autocrítica: "L'esquerra abertzale és independentisme però no tot l'independentisme, i és clar que encara es veu massa precipitat, però hem d'unir els abertzales com ho fa l'Athletic de Bilbao", apunta.

Larrinaga no va perdre el temps a la presó: té les llicenciatures de biologia i psicologia i ara fa tercer curs de ciències matemàtiques, i recorda l'època en què a la presó de Melilla, a banda de fer esport, li va agafar per llegir-se tota l'obra de Jorge Luis Borges i la influència el va dur a escriure i publicar alguna cosa.

Què troba a faltar un pres, per molt conscienciat que estigui? "Va ser molt dur perdre'm la Semana Grande de Bilbao les primeres vegades i també penses que la situació et condemna a la manca d'estabilitat". Larrinaga sempre ha votat, fins i tot a la presó: "És el mateix procediment que votar per correu, però ve un senyor de Correus, et dóna les paperetes i tu tries". Ah, i la participació, entre els seus, és altíssima.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
habitatge

Junts evita l’intent del Congrés de regular el lloguer de temporada i d’habitacions

barcelona
política

PSOE i PP avalen la iniciativa de Junts per endurir les condemnes per multireincidència

barcelona
Europa

Set morts en l’onada d’incendis que afecta el centre i el nord de Portugal

Barcelona
memòria democràtica

Torna la campanya per fer de Via Laietana 43 un espai de memòria

barcelona
unió europea

Qui és qui a la nova Comissió Europea de Von der Leyen?

barcelona

La consellera d’Educació, Esther Niubó, renuncia al càrrec de regidora

Castelldefels
guerra a europa

Kíiv busca forçar Rússia amb més pressió mentre continua cedint terreny en l’est

barcelona
pròxim orient

L'Unrwa denuncia que Israel no dona visats als treballadors humanitaris

barcelona
Política

Madaula denuncia un intent de “perjudicar-la” en el cas d’Eduard Pujol

barcelona