Política

Jutgen els tres militars que van identificar malament els cossos dels militars morts en l'accident del Iak-42

Iak-42

L'Audiència Nacional jutja a partir d'avui i fins al dia 3 d'abril el general i els dos oficials que van portar a terme la repatriació dels cadàvers dels 62 militars espanyols que van morir el 26 de maig del 2003 en l'accident del Iàkovlev-42, pels errors que es van produir en la identificació de 30 cossos.

El tinent fiscal d'aquest organisme demana al tribunal que condemni a cinc anys de presó el general metge que es va encarregar de fer la llista dels 62 morts, i a quatre anys i mig als dos metges que van redactar els informes de la necròpsia. A tots tres se'ls acusa d'un delicte de falsedat en document oficial. Per la seva banda, l'associació de famílies afectades pel l'accident demana sis anys de presó per als tres acusats. En la causa també està personada l'Advocacia de l'Estat, que sol·licita que no es condemni l'Estat com a responsable civil subsidiari.

La Fiscalia també demana que el general i els dos oficials siguin inhabilitats durant cinc i quatre anys respectivament, i que se'ls condemni a pagar 30.000 i 24.000 euros respectivament. Les famílies eleven aquesta quantitat fins als 60.000 i 48.000 euros.

Durant el judici hi compareixeran una vintena de testimonis. El tribunal ha rebutjat les declaracions de l'expresident del govern espanyol José María Aznar, la dels exministres de Defensa Federico Trillo i José Bono, i d'altres càrrecs militars, en entendre que els seus testimonis "no són útils per a la finalitat del procés".

L'accident del Iàkovlev-42 va ser als voltants de l'aeroport de Trabzon, a Turquia, quan el contingent espanyol tornava d'una missió a l'Afganistan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.