Política

El rei fa una crida a la unitat per sortir de la crisi econòmica

El rei Joan Carles ha demanat aquest vespre a polítics, i a agents econòmics i socials “estirar del carro en la mateixa direcció” per superar la crisi econòmica, anteposant sempre l’interès general sobre el particular.

El monarca ha dedicat gran part del seu tradicional missatge de Nadal a la “seriosa crisi econòmica” que, en la seva opinió, ha marcat l’any 2008. I ha afirmat que, més enllà de la fredor de les xifres, el preocupen “molt especialment les nombroses famílies” que han perdut la feina durant els últims mesos.

Regles internacionals
Per això, el rei ha demanat al conjunt de forces polítiques, econòmiques i socials que s’uneixin en la recerca de solucions amb mesures que se centrin a recuperar la confiança, recolzar l’activitat diària del teixit productiu espanyol “i arribar a famílies i ciutadans”. Al costat d’això, considera necessari disposar de regles internacionals més eficaces per reforçar l’estabilitat, supervisió i transparència del sector financer en un nou entorn globalitzat. En qualsevol cas, el monarca ha defensat que s’atorgui “caràcter prioritari” a la lluita contra l’atur, atenent les necessitats socials i assistencials, així com les derivades de la conciliació laboral i familiar.

En relació amb la crisi, Joan Carles I ha remarcat que “avui més que mai, importa el paper internacional d’Espanya” i ha defensat una acció exterior com més consensuada i coordinada millor adreçada a enfortir posicions a Europa, preparant des d’ara la presidència espanyola de la Unió Europea el 2010. També ha apostat per un nou “impuls” a les relacions d’Espanya amb els Estats Units.

Constitució del 1978
En un altre moment del missatge, el rei ha fet referència al 30 aniversari de la Constitució, gràcies a la qual “Espanya –gran nació– ha viscut per primer cop trenta anys de democràcia plena, que coincideixen amb els de més progrés i modernització en la nostra història”. En la seva opinió, la Constitució està construïda sobre la concòrdia i el consens, el respecte mutu i la tolerància i “articula la nostra diversitat territorial, i assegura la nostra estabilitat i progrés”.

Joan Carles I també s'ha referit al terrorisme, i ha demanat unitat per seguir aplicant tots els instruments de l’Estat de dret per lluitar-hi, amb la convicció que el final “és cada dia més a prop”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.