Política

El tripartit català, arma de campanya a Euskadi

Eleccions a Euskadi

L'Experiència del tripartit català s'ha convertit en un arma de campanya electoral per part d'alguns partits polítics a Euskadi durant la campanya electoral, principalment del PNB i el PP basc, per posar de manifest què no volen per al País Basc.

Mentre el PNB ha destacat l'exemple català en què un partit nacionalista guanya les eleccions i no governa, els populars bascos han criticat que el candidat del PSE-EE a lehendakari, Patxi López, vol fer com el president i líder del PSC, José Montilla, i reformar l'Estatut de Guernica. Ezker Batua-Berdeak, Eusko Alkartasuna i Aralar han rebutjat un pacte d'esquerres "a la catalana" per les diferències entre el PSE-EE i el PSC.

En l'inici de la campanya a Vitòria, el candidat del PNB a lehendakari, Juan José Ibarretxe, va avisar que si guanyaven PSE-EE i PP les decisions es prendrien a Madrid "com passa a Navarra i Catalunya". De fet, el missatge nacionalista ha girat sobre l'eix d'on s'ubica el centre de decisió a Euskadi o a Madrid.

El president del PNB, Iñigo Urkullu, s'ha va mostrat crític amb el govern Montilla en el tema de la crisi i ha assegurat que el tripartit havia suposat un "pas enrere" per a Catalunya.

El tripartit català també ha estat en boca del PP basc. El seu candidat, Antonio Basagoiti, va manifestar que no donaria suport al candidat del PSE-EE a lehendakari si pot acabar "fent un Pla Ibarretxe, convertit en reforma estatutària, o donant una Montillada vestit de txakoli". Basagoiti encara va anar més enllà quan va remarcar que a López "si li toqués la loteria li agradaria ser com Montilla i anar amb EA i Aralar".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.