Política

Els partits catalans retreuen a Joan Carles I que ignorés la diversitat nacional de l'Estat espanyol en el seu discurs

El portaveu de CiU al Congrés dels Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida, ha valorat que el discurs de Nadal del rei mostri una "important sensibilitat" cap als aturats, especialment els joves, si bé ha trobat a faltar "alguna al·lusió" a la recerca d'una "solució justa" per al finançament de les comunitats autònomes que suporten "la major part" de la "càrrega social" de la crisi.

En un comunicat, el dirigent de la federació nacionalista ha assenyalat que les paraules del rei són "pròpies d'aquestes dates", i ha celebrat també la "sensibilitat manifestada pel rei Joan Carles" cap a les persones amb discapacitat, els que pateixen greus malalties, o els qui han caigut en la drogoaddicció, a més de les víctimes de la violència de gènere o d'accidents de trànsit.

Pel president d'ERC, Joan Puigcercós, en el missatge del cap de l'Estat espanyol es va trobar a faltar "una reflexió crítica sobre la Constitució". Segons el republicà, la Constitució, després de 30 anys, ha quedat "obsoleta" i limita "l'existència de països com Catalunya".

Puigcercós ha assegurat que sovint "s'esgrimeix la Constitució" per part dels grans partits espanyols com a "instrument per frenar les aspiracions nacionals de Catalunya, Galícia o Euskadi". També ha lamentat que "no hi hagi en aquests discursos un reconeixement als excessos del govern espanyol i del centralisme". "La casa reial sempre passa de puntetes sobre aquests temes" ha lamentat el president d'ERC, que ha qualificat de "crítica però respectuosa" la seva visió del discurs del monarca.

També ha fet una lectura crítica del missatge de Joan Carles I la portaveu d'ICV, Laia Ortiz, que ha lamentat que el rei oferís una visió "optimista i estàtica" de la Constitució, que ICV considera que s'ha de reformar, i ha criticat l'"excés de patriotisme espanyol" en detriment de la resta de realitats nacionals.

"El rei continua defensant una Constitució que ha quedat obsoleta i que no recull els nous valors i els canvis de la societat espanyola 30 anys després", ha afirmat Ortiz en un comunicat, en què ha assegurat que escoltant el missatge es va sentir com si fos "en la nit de Nadal de 1978".

Per Ortiz, l'"excés de patriotisme espanyol contrasta amb la poca sensibilitat per la diversitat d'Espanya", el que hauria provocat que el monarca no fes cap esment al "tema més important de debat i negociació ara mateix a Espanya, que és la conseqüència de la reforma dels estatuts i el nou model de finançament autonòmic".

Amb tot, l'ecosocialista ha celebrat que el rei dediqués unes paraules als joves, desocupats i altres col·lectius afectats per la crisi, perquè cal "evitar que provoqui més desigualtats entre els que ja ho estaven passant malament quan l'economia espanyola anava bé".

La portaveu d'ICV també ha aplaudit la defensa feta pel monarca de la idea d'imposar regles internacionals per reforçar l'estabilitat, la supervisió i la transparència del sistema financer, com la taxa Tobin i la persecució dels paradisos fiscals, com "des de fa anys" defensa ICV.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.