Política

Sebastián assegura que no es perjudicarà les festes associades al foc

Cultura

El ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, s'ha compromès que les festes relacionades amb el foc "en cap cas es no es veuran perjudicades" per la directiva europea sobre la pirotècnia. El govern espanyol vol "fer compatible els imperatius legals de la directiva europea amb la preservació de la cultura del foc, que és una cultura mediterrània", ha dit Sebastián a resposta d'una pregunta del diputat d'ERC, Joan Tardà. "Com no pot ser de cap altra manera, s'adaptarà l'ordenament jurídic sense menystenir el patrimoni cultural, del qual estem molt orgullosos, i el govern el primer", ha assegurat el ministre.

Tardà ha dit al ministre que amb "el que cau", referint-se la crisi, els ciutadans no poden estar patint per les festes tradicionals. Per això el diputat d'ERC ha demanat a Sebastián que amb la seva resposta "tranquil·litzi la ciutadania".

Sebastián ha dit que la preservació del patrimoni cultural és una "prioritat" del govern espanyol, i es té sempre en compte a l'hora de regular una activitat. El govern espanyol té l'obligació de transmetre aquesta directiva abans del 4 de gener del 2010 per adaptar la legislació a la nova realitat tècnica de fabricació del sector.

Per fer-ho, el govern espanyol treballa en un primer esborrany de reial decret. En el procés d'elaboració del reial decret, ha informat Sebastián, es donarà audiència i es recolliran les inquietuds de les comunitats autònomes i les entitats locals, així com les principals associacions del sector.

Sebastián ha volgut deixar clar que "la seguretat pública" també és important i cal "gaudir de les festes amb les màximes garanties". En aquest sentit, s'ha creat un grup de treball que determinarà els requisits essencials per aquests articles. En aquest grup s'estan tenint en compte les aportacions de les associacions del sector. Segons Sebastián, "es beneficiarà el sector augmentant la seguretat, i també servirà per potenciar un patrimoni també turístic i que en cap cas es veurà perjudicat" per aquest directiva.

El diputat d'ERC Joan Tardà ha explicat al ministre d'Indústria, Miguel Sebastiàn, que la directiva europea de productes pirotècnics està generant una "gran preocupació" entre els col·lectius i entitats culturals que es dediquen al "cultiu de la cultura popular del foc".

Per ERC la directiva està concebuda des de "l'òptica exclusivament industrial", i pot acabar sent un "atemptat al patrimoni cultural". Per Tardà, la directiva està pensada "des del nord mirant al nord" i obviant la diversitat cultural del Mediterrani.

A Catalunya hi ha 450 entitats al voltant d'aquesta cultura popular. Totes han signat un manifest i es van manifestar fa pocs dies a Berga. Tardà ha demanat tres coses al ministre Sebastián. La primera, que les festes singulars com la Patum "quedin al marge de la directiva", així com les revetlles de Sant Joan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

La investidura demà d’Illa, pendent de Puigdemont

barcelona
Josep López Ruiz
Alcalde d’Ullà (PSC)

“Hem intentat evitar amb ajuts, tant com hem pogut, el deute”

Ullà

Veneçuela en l’era d’Elon Musk

guerra a gaza

Hamàs tria a Yahya Sinwar cap del buró polític en substitució del mort Haniyeh

barcelona
argentina

El govern de Milei dissol oficialment l’organisme per a combatre la discriminació

barcelona
europa

Starmer convoca una nova reunió d’emergència per a tractar l’onada de violència

barcelona
europa

L’OTAN coordina la compra de míssils Patriot per a reposar l’arsenal alemany

barcelona
veneçuela

Maduro demana a la població que elimini el WhatsApp perquè amenaça

barcelona
estats units

Harris tria el progressista Walz com a candidat a vicepresident

barcelona