Política

Sarkozy contra la revolta

Món

El president francès, Nicolas Sarkozy, va respondre ahir a les reclamacions dels sindicats francesos en el marc de la cimera convocada a la tarda a l’Elisi per acordar solucions “en resposta a les conseqüències socials de la crisi”, segons va expressar.
Sarkozy va convocar les cinc principals centrals sindicats, tres organitzacions patronals i set membres del govern –encapçalats pel primer ministre, François Fillon– per presentar un nou paquet de mesures, xifrat en uns 2.600 milions d’euros, per millorar el poder adquisitiu i la protecció social dels ciutadans “més fràgils” com els aturats, els joves i les famílies nombroses.

Després d’una tensa reunió de quatre hores, Sarkozy va presentar als ciutadans les mesures acordades a través d’una breu intervenció televisiva, la segona en l’últim mes, que va tenir un to marcadament optimista. “França resisteix millor la crisi que molts altres països”, va afirmar. Durant la tarda, el president francès havia comparat la situació del seu país a la d’Espanya, que va apuntar que ha perdut “cinc cops més llocs de treball que França” durant el quart trimestre del 2008 i va recordar que “l’atur s’hi ha disparat fins al 14%”.

Els ajuts anunciats ahir per Sarkozy cobren dimensions d’envergadura. Les famílies en dificultats percebran entre 100 i 400 euros mensuals, mentre que els treballadors podran cobrar l’atur després de dos mesos treballats (davant els quatre requerits actualment) i la indemnització passarà del 60% al 75% del salari brut.

Sarkozy també es va pronunciar a favor d’un repartiment millor dels beneficis de les empreses entre accionistes i treballadors, que ja han posat en pràctica algunes grans empreses franceses. “És normal que sigui així”, va dir el president francès, que va instar els sindicats a posar-se d’acord amb una patronal extremadament reticent. “Si no hi ha un acord, l’Estat adoptarà la seva responsabilitat”, va advertir.

Per evitar transmetre la idea d’un gir pronunciat en la seva política econòmica, el president va reivindicar totes les reformes del primer tram del seu mandat. Sarkozy es va comprometre a “seguir reformant un Estat que té dificultats per complir les seves funcions més essencials”.

Els sindicats van respondre favorablement als anuncis de Sarkozy, però van mantenir la mobilització prevista per al 19 de març per mantenir el president en guàrdia. L’anterior convocatòria de vaga general, a finals de gener, va concloure amb la participació de més de dos milions de treballadors a tot el país, una xifra que ha reforçat les centrals en la negociació amb l’Elisi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El 57% dels votants d’ERC veurien bé investir Illa

barcelona
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona