Política

Junqueras promet dur a Europa els greuges de l’Estat

El candidat d’Esquerra a les eleccions europees, Oriol Junqueras, es va comprometre ahir a explicar a Europa les “injustícies” del govern espanyol respecte de Catalunya, que va concretar, per exemple, en l’actitud envers la memòria històrica o en el dèficit fiscal. Ho va fer en l’acte de llançament de la seva candidatura, després que la setmana passada va ser ratificat com a cap de llista pel consell nacional del partit. En un acte a l’Auditori, i presentat per l’escriptor Matthew Tree, Junqueras va avançar alguns dels eixos del seu programa, centrats en la defensa del dret a decidir, del reconeixement del català i en l’intent de fer Europa més “democràtica i participativa”.

Junqueras, que no té carnet del partit, va assegurar que ha optat per ERC perquè, “ara com ara, és l’única eina útil que té el país per anar més enllà” i va mostrar-se partidari de combatre la desafecció apostant “per la mateixa política”.

En clau catalana, el candidat republicà va carregar tant contra el PSC com contra CiU. Els va retreure la seva actitud durant el procés estatutari i va advertir que al país no li convé ni una Catalunya “pura i petita” ni, “encara menys, una Espanya centralista”. Sense esmentar-lo, es va referir al cap de llista convergent, Ramon Tremosa, per criticar “els que s’omplen la boca de sobirania i independència”. Va opinar que a Catalunya hi sobren “experts en alliberament nacional que encara no han alliberat cap país”. També va cridar els abstencionistes a evitar que els resultats donin ales als partits estatals.

En un Auditori ple i amb la plana major a la fila zero, Junqueras va recórrer a la seva vocació d’historiador en diverses ocasions i no va defugir parlar de la crisi. 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.