Política

"López pot ser lehendakari sense guanyar les eleccions"

ENTREVISTA: José Antonio Pastor Secretari general del PSE a Biscaia

Líder del PSE a Biscaia, portaveu parlamentari i número dos de la llista electoral biscaïna, rere Patxi López. José Antonio Pastor acumula força dins el partit i fotografies al seu despatx: una amb Felipe González, una altra amb el caçador i exministre Bermejo... "Estic convençut que la seva dimissió no ens farà perdre ni un sol vot", apunta Pastor, que demana als dirigents del PP que reflexionin sobre els casos de corrupció que els esquitxen i que exigeixin responsabilitats també als seus.

Veurem un pacte PSE-PP?
Un govern amb el PP és impossible. Ni formarem un executiu amb els populars en contra dels nacionalistes, ni permetrem que el PNB reediti un govern de caràcter nacionalista que enfronti els bascos de nou. L'objectiu és guanyar els comicis i governar sols. I, a partir d'aquí, assolir acords puntuals i amplis amb la resta de formacions.

Si Patxi López no guanya demà, no serà lehendakari?
Una cosa és formar govern, i una altra de molt diferent la sessió d'investidura. López presentarà la seva candidatura i, a partir d'aquí, la resta de partits decidiran si hi donen suport o no. No posarem vetos a ningú: ni al PP, ni al PNB, ni a Aralar.

No descarten res.
No. I és absurd que el PNB ho critiqui. Caldrà recordar-los que ells governen a la Diputació de Guipúscoa sent el segon partit a la província. I a Àlaba sent el tercer. I ningú ha restat legitimitat a aquests dos governs. Per tant, amb la mateixa legitimitat López podria ser lehendakari encara que no guanyi. El PSE només descarta que López sigui vicelehendakari de ningú.

López parla d'una Euskadi "grisa". Tan malament veuen el país?
En els últims 10 anys Ibarretxe ha dividit el país en dos categories: els que són nacionalistes i els que no ho som, bascos de primera i bascos de segona. Això ha anat pintant un país mediocre, esgotat, sense idees, que ha centrat totes les seves energies en el dret a decidir, que no és el que preocupa més els ciutadans.

L'Ibarretxe bon gestor d'aquesta campanya no és real?
És una disfressa. Algú més llest que ell li ha dit que no parli de la consulta si vol guanyar les eleccions, i no en parla. Si guanya, Ibarretxe reeditarà el tripartit i tornarà a posar en marxa els seus plans de consulta.

Si Urkullu sacrifica Ibarretxe, l'entesa PNB-PSE és factible?
El problema no és només Ibarretxe, sinó la dinàmica del PNB, que s'ha escorat cap a la radicalitat. No depèn de la presència d'Ibarretxe que el PSE entri o no en un govern presidit pel PNB.

Quan aprovaven els pressupostos junts semblava que vostès s'entenien bé amb el PNB.
Hem donat suport a 21 de les 25 lleis que s'han aprovat aquesta legislatura perquè tenim un enorme sentit de la responsabilitat i del país. Per sobre de les enormes diferències polítiques, calia posar l'interès dels bascos.

Parlem de l'esquerra abertzale?
El seu objectiu era portar la veu d'ETA al Parlament, i això no es pot permetre. Fa ràbia que el PNB recorri a l'absència dels abertzales a la cambra per justificar la violència.

El PNB veu rere l'absència de l'esquerra abertzale als comicis la suma PSE-PP a la cambra.
Amb els vots de Batasuna Ibarretxe va sortir escollit lehendakari i va aprovar el seu pla i la llei de consultes. Qui s'ha servit de qui? El discurs del PNB respon a una recerca de vots en el món abertzale.

Ibarretxe no ha fet el que tocava per acabar amb ETA?
Ha fet poc. No es deslegitima la violència col·locant a la mateixa balança els assassinats d'ETA i les actuacions de l'Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.