Política

La socialdemocràcia frega la majoria absoluta a Andorra

El centreesquerra envia els conservadors a l’oposició en uns comicis on la participació baixa cinc punts

El Partit Socialdemòcrata (PS), de Jaume Bartumeu, ha guanyat els comicis generals que es van celebrar al Principat d’Andorra en obtenir 14 dels 28 representants al Consell General (Parlament andorrà), però es va quedar a un pas de la majoria absoluta, establerta en 15 escons. La participació es va situar en un 75,3%, cinc punts menys que el 2005. Aquests resultats representen un canvi de color polític sense precedents al Consell General, en el qual per primera vegada un partit de centreesquerra es disposa a agafar les regnes. Els liberals de la Coalició Reformista (CR), encapçalada per Joan Gabriel, passaran a l’oposició, mentre la tercera via de centre d’Andorra pel Canvi (ApC) es confirma com a possible àrbitre a l’hora de formar majories.

Bartumeu va comparèixer davant els militants socialdemòcrates al voltant de dos quarts de dotze de la nit per proclamar la victòria de les eleccions generals. Amb el 100% escrutat dels vots a la circumscripció nacional, el PS se situava al capdavant amb el 45,03% dels vots, mentre que CR havia obtingut un 32,34% de suports. Seguint els dos corrents majoritaris, ApC refermava la tercera posició amb el 18,86% de les paperetes, davant dels Verds d’Andorra (VA), amb el 3,17% dels vots i Unió Nacional pel Progrés (UNP), amb el 0,60% dels sufragis.

L’escrutini dels vots a les set parròquies andorranes va confirmar, tan bon punt es van donar a conèixer els primers resultats de la nit electoral, un predomini generalitzat i sense dubtes del triomf socialdemòcrata. La proposta del centreesquerra, però, va topar amb una clara resistència en els bastions tradicionalment fidels als liberals, les localitats de Canillo, Sant Julià de Lòria i la Massana, que majoritàriament van votar per la Coalició Reformista (CR), de Joan Gabriel. Els resultats també posen en relleu que la tercera via centrista d’Eusebi Nomen i Andorra pel Canvi (ApC) es pot convertir en l’àrbitre que permeti formar majories.

Un dels primers assumptes que el nou govern haurà d’abordar serà la reforma que permeti l’aixecament del secret bancari, una demanda del copríncep francès, Nicolas Sarkozy, acceptada unilateralment per l’excap de govern, el liberal Albert Pintat. Bartumeu s’ha mostrat al llarg de la campanya partidari d’aixecar el secret, seguint el model suís i limitant-lo als casos en què hi hagi indicis de delicte.

Política fiscal
L’arribada dels socialdemòcrates al govern també podria suposar canvis importants en la política fiscal. La recepta de Bartumeu en aquest àmbit inclou l’establiment d’un impost indirecte tipus IVA sobre les activitats econòmiques, de la mateixa manera que ha proposat gravar les rendes més elevades. El líder socialdemòcrata, que compta amb el suport del sindicalisme andorrà, s’ha compromès a eliminar l’acomiadament lliure i introduir per primera vegada a Andorra un subsidi d’atur, fins ara inexistent. En l’àmbit laboral, Bartumeu també ha advocat per regular el dret de vaga, fins ara il·legal al Principat.

Com en d’altres ocasions, tant els Verds d’Andorra (VA), d’Isabel Lozano, com la Unió Nacional pel Progrés (UNP), de Tomàs Pascual, s’han quedat fora del joc parlamentari en obtenir un volum de vots insuficient per tenir representació de la cambra parlamentària.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
europa

Alemanya celebrarà eleccions generals el 28 de setembre del 2025

barcelona
política

L’UCE distingeix la trajectòria de la Plataforma per la Llengua i Joan Amorós

prada
guerra a europa

Modi transmet a Zelenski la seva aposta pel diàleg en una visita històrica a Kíiv

barcelona
política

Illa col·loca la bandera espanyola en una estança de Palau

barcelona
política

Rull explota contra l’informe dels Mossos que l’acusa de posar-los entrebancs

prada
política

Els comuns volen començar ja a negociar els pressupostos

barcelona
guerra a europa

Kíiv ataca posicions russes a Kursk amb bombes suplides pels EUA

barcelona
POLÍTICA

Xavier Amor: “A Pineda s’obrirà un nou cicle amb la primera alcaldessa”

Pineda de Mar
economia

Montero haurà d’explicar al Congrés l’acord de finançament amb ERC

barcelona