Política

Bush diu adéu defensant el seu llegat

Estats Units

El president dels Estats Units, George W. Bush, s'ha acomiadat dels seus ciutadans amb un discurs en què, tot i que ha reconegut "entrebancs", ha defensat les seves accions a l'Iraq i l'Afganistan i ha advertit contra possibles atemptats en el futur.

Bush abandonarà el càrrec dimarts amb la popularitat per terra, ja que encara no un 30% dels nord-americans aprova la seva gestió, un mínim només superat per Richard Nixon.

Encara que el seu mandat va començar amb els atemptats de l'11 de setembre del 2001, el seu èxit més gran, segons ell, ha estat evitar que es repetissin nous atacs. Bush també deixa el càrrec amb dues guerres obertes, a l'Iraq i a l'Afganistan, i l'economia sotmesa en la seva pitjor crisi des de la Gran Depressió. Tot i així també ha confessat que són motiu d'orgull per a ell quan ha afirmat que l'Afganistan és ara "una jove democràcia que lluita contra el terrorisme i anima les nenes a anar a l'escola" i Iraq és "una democràcia al cor del Pròxim Orient".

Altres triomfs que ha enumerat han estat haver retallat impostos, la reforma del sistema educatiu, l'augment dels fons contra la sida a l'Àfrica i "la promoció dels drets humans al món".

Bush, que ha parlat des de la sala est de la Casa Blanca davant d'una audiència de ciutadans escollits per a l'ocasió, ha admès "entrebancs" i "coses que faria de manera diferent", tot i que no les ha detallat. La crisi econòmica, que s'ha convertit en la principal preocupació dels nord-americans, pràcticament no l'ha mencionada.

El discurs presidencial d'acomiadament és una tradició que han complert la majoria dels últims presidents, amb l'excepció de George Bush, el pare del mandatari sortint. 

En el seu discurs, Bush també ha rendit homenatge al seu successor, Barack Obama, "un home la història del qual reflecteix la promesa duradora de la nostra terra" en convertir-se en el primer president negre del país i la investidura del qual considera que constituirà "un moment d'esperança i orgull".

Tots dos es veuran les cares dimarts a la Casa Blanca, abans de la cerimònia d'investidura, quan Bush donarà oficialment la benvinguda a la residència oficial al seu successor. Bush serà un dels convidats a la cerimònia d'investidura d'Obama a l'escalinata del Capitoli.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Arrenca el judici als vuit veïns del Raval encausats per escridassar Vox el setembre de 2020

Barcelona
Política

Registrada la reforma de la llei d’estrangeria per al repartiment de menors

barcelona
Estats Units

Biden insta a “refredar” l’ambient polític després de l’atemptat contra Trump

Barcelona
Política

L’ANC denuncia un atac “feixista” a la seu nacional de Barcelona

barcelona
Perú

Alberto Fujimori serà candidat a les eleccions presidencials

Barcelona
estats units

Trump sobreviu a un atac en un míting republicà

los angeles
Estats Units

Tots els camins porten a l’expresident

Los Angeles
Guillem López Casasnovas
Catedràtic d’hisenda pública

“La reforma del finançament català serà ara o mai”

Barcelona
Kenneth Martínez
Alcalde del Vendrell

“Som al cor de la Catalunya que està en creixement”

El Vendrell