Política

L'acord per a l'ús del català al Tribunal de Justícia de la UE es podria signar a l'abril

MÓN

El secretari d'Estat per a la Unió Europea, Diego López Garrido, ha assegurat aquest dimecres que les negociacions per a un acord entre el govern espanyol i el Tribunal de Justícia de la Unió Europea per a l'ús del català estan "molt avançades" i el protocol se signarà a l'abril.

El Tribunal de Luxemburg és l'única institució europea que encara no permet que els ciutadans s'hi adrecin per escrit en la llengua pròpia de Catalunya. "Espero poder firmar l'acord amb el Tribunal de Justícia a l'abril. A partir de llavors, els ciutadans podran dirigir-se en termes no jurisdiccionals en qualsevol dels idiomes oficials a Espanya que considerin oportú, com el català, el gallec o l'euskera", ha detallat.

Gràcies a un acord entre el govern de l'Estat i la Unió Europea, qualsevol persona es podrà adreçar per escrit en català, euskera o gallec –a més de les llengües que la UE considera oficials– a la majoria d'institucions europees, com la Comissió, el Consell, el Parlament i el Comitè de les Regions. Quan se signi l'acord a l'abril amb el Tribunal de Justícia, els ciutadans també s'hi podran adreçar per escrit en la llengua pròpia de Catalunya.

López Garrido també ha reiterat des de Brussel·les la voluntat del govern espanyol d'impulsar iniciatives per millorar l'ús del català a les sessions plenàries del Parlament Europeu. "El que volem és que a l'Eurocambra qualsevol eurodiputat espanyol es pugui dirigir als seus companys durant les seves intervencions a l'hemicicle en castellà, en català, en gallec o en euskera", ha afirmat el secretari d'Estat després de reunir-se amb el seus homòlegs belga i hongarès per preparar les futures presidències de la UE.

El secretari d'Estat per a la UE ha assegurat que el govern espanyol tornarà a plantejar la qüestió després de les eleccions a l'Eurocambra previstes per al juny d'aquest any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.