Política

Matança a Gaza

Pròxim Orient

Els míssils israelians han caigut sobre la Franja de Gaza. Avions de l'exèrcit hebreu han llançat un atac massiu, amb un mínim de 30 míssils, sobre la ciutat de Gaza dirigit contra edificis de propietat del moviment islamista Hamàs, que controla aquesta franja palestina. És l'atac més contundent des del final de la treva fa poc més d'una setmana.

Fonts mèdiques parlen d'una veritable carnisseria: 195 morts i centenars de ferits. Les bombes han afectat principalment la ciutat de Gaza, tot i que també han caigut en la zona de Khan Younis i Rafah.

Moltes de les víctimes serien policies, ja que un dels atacs ha tingut lloc en una comissaria on s'estava fent un acte de graduació. Entre les víctimes hi ha el cap de la policia, el director de la seguretat i el governador de Gaza.

En aquest context, Egipte ha obert el pas de Rafah, a la frontera amb Gaza, per permetre l'entrada d'ajuda humanitària i l'evacuació dels ferits del bombardeig. Les autoritats egípcies no han precisat fins quan deixaran oberta la frontera, tot i que han informat que han enviat una trentena d'ambulàncies per traslladar els ferits als hospitals d'Egipte. Cal recordar que el pas fronterer de Rafah, l'única sortida a l'exterior de Gaza, es va tancar el juny del 2007 i només s'obre de forma esporàdica per a l'evacuació de ferits.

L'ofensiva "no serà fàcil, ni serà curta"
En un comunicat, l'exèrcit hebreu explica que l'atac és conseqüència del llançament de coets contra el territori d'Israel per part de grups palestins, i assegura que els objectius de l'operació estaven seleccionats per la intel·ligència militar i que incloïen camps d'entrenament, arsenals d'armes i quarters generals de Hamàs.

L'exèrcit no descarta la possibilitat d'ampliar l'operació si ho considera necessari. De fet, un portaveu militar ha estat ambigu sobre si es podria incloure líders de Hamas com a objectius de properes ràtzies.

Després de preguntar-li si tenien en el punt de mira les autoritats del moviment islàmic, el general Avital Leibovitch ha respost que "tot el que pertany a Hamàs pot ser un objectiu. Interpretin-ho com vulguin".

El ministre de Defensa israelià, Ehud Barak, ha utilitzat directament el llenguatge bèl·lic per avisar que l'operació no ha fet més que començar. En referència a la treva, Barak ha afirmat que "hi ha un temps per la calma i un temps per lluitar, i ara ha arribat el temps de lluitar".

El ministre ha confirmat que l'atac a la Franja de Gaza serà llarg i que fins i tot podria ser ampliat si ho consideren necessari. En una altra declaració que demostra quin pot ser el futur immediat dels territoris palestins controlats per Hamàs, Barak ha assegurat que l'atac "no serà fàcil i no serà curt".

Un mort per coets palestins
Els míssils israelians han fet caure almenys una trentena d'edificis, la majoria, seus del moviment islamista Hamàs, que controla aquesta franja palestina. Hamas i altres faccions del nacionalisme armat palestí clamen venjança i ja han cridat els seus militants a atacar Israel.

La resposta no s'ha fet esperar i dues dotzenes de coets han sortit disparats cap a Israel; haurien fet un mort i dos ferits a la ciutat de Netivot, al sud del país.

Fa una setmana va expirar la treva de sis mesos entre Hamas i Israel. Des de llavors, les milícies palestines han llançat desenes de granades de morter i de coets en territori israelià. Israel amenaçava amb una gran represàlia, que ha complert. Hamàs ha anunciat que resistirà "fins a l'última gota de sang".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.