Política

Doble cop a l’ètica Obama

Món

El president dels EUA, Barack Obama, va arribar al govern prometent una “reforma ètica” de Washington. Sobre el paper sona molt bé, però el nou president nord-americà s’està adonant de les dificultats per portar-ho a la pràctica. Després de la dimissió del governador de Nou Mèxic, Bill Richardson –esquitxat per una investigació per corrupció–, de les dificultats per confirmar Tim Geithner com a secretari del Tresor pels seus problemes amb Hisenda i del passat lobbista d’algun càrrec com el futur número dos del Pentàgon, William Lynn, l’administració Obama ha hagut de fer front a dues noves dimissions en un sol dia.

El nominat a secretari de Salut, Tom Daschle, i l’escollida per Obama per controlar el pressupost i la despesa pública, Nancy Killefer, van dimitir ahir per problemes fiscals. Daschle, que tenia un pagament endarrerit de gairebé 100.000 euros i pel qual ja s’havia disculpat, va dimitir per sorpresa tot i comptar amb “l’absolut” suport d’Obama.

“Hem de continuar endavant”
“Ara hem de continuar endavant”, va dir el president dels EUA en un comunicat en què acceptava la renúncia de l’exsenador demòcrata amb “tristesa i pesar”.

Daschle va al·legar que no comptava amb la confiança del Congrés i tant ell com Killefer no volien que els seus problemes amb els impostos fossin “una distracció” per a l’agenda d’Obama. A més, hi havia un potencial conflicte d’interessos, ja que Daschle havia treballat per lobbies i havia assessorat asseguradores mèdiques quan va deixar el Senat. Tot plegat era massa per als seus excompanys senadors que l’havien de confirmar. 
La seva nominació havia estat molt qüestionada pels republicans i pels principals diaris nord-americans, que posaven en dubte la promesa d’Obama de governar una administració més ètica i responsable. Obama, però, li havia donat el seu suport. “Va cometre un error” que, però, “no disminueix les moltes contribucions que ha fet al país”.

Pel que fa a Killefer, tenia una ordre d’embargament per no haver pagat un impost relacionat amb el seu servei domèstic. Amb ella ja són tres les dimissions i quatre els càrrecs amb problemes fiscals. Geithner, que tenia un pagament endarrerit amb Hisenda, ha estat l’únic que s’ha salvat després de donar moltes explicacions al Senat.

El degoteig de dimissions també compromet l’equip d’assessors d’Obama, que havia d’investigar el passat dels candidats per evitar, precisament, aquests escàndols. Ahir també es va anunciar el nou secretari del Comerç en substitució de Richardson, el republicà Judd Gregg, que completa la quota bipartidista del govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.