Política

Montilla crida l’oposició i les forces econòmiques a "estar a l’altura"

Crisi econòmica

Mentre les famoses xifres macroeconòmiques semblen haver enfollit definitivament, el govern vol deixar clar a la ciutadania que dedicarà tots els seus recursos a intentar pal·liar els efectes de la tempesta laboral. Des de la plaça Sant Jaume es va dissenyar ahir una ofensiva pública en tota regla per demostrar que el tripartit no està de braços plegats.

Al migdia, i després de mesos sense comparèixer en roda de premsa del govern, el president es va plantar davant dels mitjans per donar compte de la situació. A primera hora de la tarda, el conseller d’Economia, Antoni Castells, es va encarregar d’informar als grups al Parlament. No hi va haver, però, cap recepta màgica. El que sí que es va conèixer va ser la darrera dada de l’ocupació. Segons el ministeri aquest mes hi ha a Catalunya 32.525 parats més.

Montilla, després de repassar les mesures adoptades pel govern en els darrers mesos, va deixar clar que el seu gabinet concentrarà totes les seves energies a replicar a la crisi. No només això, va reclamar a l’oposició que no en faci un us “partidari” i va advertir a les entitats financeres que recordin la seva funció social a l’hora d’abordar els crèdits a empreses i famílies. “Confio que el conjunt de forces polítiques, econòmiques i socials sàpiguen estar a l’alçada”, va emfatitzar el cap de l’executiu.

Un cop més va recordar que el govern català ha estat des del primer moment un dels més “precoços” a l’hora d’admetre la crisi –només li va faltar deixar anar un no com d’altres– i que això li ha permès fer-hi front d’una manera més activa amb la mobilització de més de 7.000 milions d’euros.

Però aquí acaben les bones notícies. Perquè Montilla tampoc no va tenir inconvenient a repetir per enèsima vegada que els pròxims mesos seran molt difícils, que l’atur creixerà i que hi haurà famílies que ho passaran molt malament. Per acabar de tranquil·litzar el personal va reblar que ningú és capaç de predir quan se superarà l’etapa de crisi.

Nou finançament
Aquest era el discurs que volia deixar anar el president i no va permetre que cap altre element el desviés ni un mil·límetre del seu missatge. Per això es va espolsar les empipadores preguntes sobre la negociació del nou finançament amb uns repetitius “res a afegir” –que podrien competir amb el pujolià avui no toca. Montilla no va tenir res a afegir ni sobre com van les negociacions, ni sobre el calendari, ni sobre com estan afectant les relacions amb Madrid, ni sobre res de la negociació.

Tampoc el conseller Castells va aportar particulars novetats amb relació a aquest tema en la seva compareixença al Parlament. Perquè, esclar, Castells també volia fer balanç de les 61 mesures anticrisi que el tripartit ha elaborat, dos terços de les quals, segons ell, s’estan executant. Com a novetat, va avançar que en 15 dies es posarà en marxa la línia d’avals de 500 milions de l’Institut Català de Finances (ICF) per facilitar capital circulant a empreses amb problemes de finançament però viables. 

El conseller es va presentar carregat de notícies no gaire bones. Per exemple, que la mitjana anual de l’atur pot arribar al 14% i que el creixement de l’economia catalana caurà a un -2% aquest 2009. Davant aquest escenari, va deixar palesa la preocupació del govern pel risc de fractura social a Catalunya, escenari que va advocar per evitar.

Sense receptes màgiques
Castells, que refarà a la baixa les previsions macroeconòmiques a finals de mes, veu la crisi “d’una intensitat i complexitat sense precedents”, i admet que ningú té receptes màgiques, però creu que és millor equivocar-se per fer massa que per fer poc. Després de recomanar a l’oposició humilitat i que llegeixi més, es va mostrar receptiu a estudiar propostes. Si bé, sobre el paquet de mesures de CiU, va ser crític. La sortida del túnel la preveu per al 2010, amb una recuperació lleu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona
Estat espanyol

Barrabés diu que es va reunir amb Begoña Gómez i Pedro Sánchez a la Moncloa

Barcelona
política

La consellera Natàlia Mas predica a Madrid que el finançament singular no perjudica ningú

madrid