Política

El Pakistan anuncia que un dels sospitosos dels atemptats de Bombai procedia de Barcelona

El ministre de l'Interior del Pakistan, Rehman Malik, ha assegurat aquest dijous que un dels sospitosos detinguts pels atemptats de Bombai va arribar des de Barcelona. Alhora, s'ha descobert que alguns fons utilitzats per finançar l'atemptat han estat transferits des d'Itàlia i des de l'Estat espanyol.

D'altra banda, el govern pakistanès ha admès públicament que una "part" dels atemptats del passat 26 de novembre a la ciutat índia de Bombai, en què van morir 179 persones, es va orquestrar al seu territori, i ha anunciat que s'ha obert una causa judicial en relació amb la informació enviada per l'Índia sobre el cas. S'hi han imputat deu persones, entre les quals hi ha l'únic supervivent dels atacs simultanis.

En aquest sentit, Rehman Malik ha explicat que "una part de la conspiració es va orquestrar al Pakistan però que quasi tot es va preparar a l'Índia". Alhora, ha assenyalat que "els terroristes van ser entrenats per Lashkar e Taiba", grup terrorista islamista prohibit al Pakistan i al qual Nova Delhi va responsabilitzar dels atemptats de Bombai.

D'altra banda, el ministre ha anunciat que el govern va presentar una queixa policial en què s'esmenta "Ajmal Kasab i nou persones més, de les quals sis han estat detingudes". Malik es referia a l'únic dels assaltants de Bombai que va sobreviure als atacs i que està detingut a l'Índia. 

Malik ha precisat que un dels sospitosos detinguts havia estat atret per tornar al Pakistan des de Barcelona. L'ha identificat amb el nom de Javed Iqbal i ha dit que la seva detenció hauria portat a l'arrest d'altres sospitosos. Alhora, ha dit que els investigadors han descobert que alguns fons transferits des d'Itàlia i des de l'Estat espanyol es van utilitzar per finançar l'atemptat, així com targetes telefòniques SIM austríaques, i ha parlat també d'una connexió amb la ciutat nord-americana de Houston.

El ministre ha relatat com s'havia arribat a aquesta conclusió. "Vam buscar el propietari de la botiga on es va comprar la barca pneumàtica (que van usar els terroristes per arribar a Bombai), que ens ha informat que l'home que el va comprar va donar un número de telèfon i això va ajudar en la investigació", ha assenyalat.

El número havia estat anul·lat, ha afegit, però els investigadors van aconseguir una pista que els va portar a un banc. "Hi havia un compte d'algú relacionat amb un acte de terrorisme i aquest compte ens va portar a un individu que va participar" en els atemptats. Aquest "ens va donar altres pistes que no volem fer públiques", ha precisat. En la investigació també es van estudiar els correus electrònics dels sospitosos.

Segons Malik, el govern pakistanès "ha actuat d'acord amb tota la informació subministrada per l'Índia, fet que demostra la nostra sinceritat i el nostre compromís amb la lluita contra el terrorisme". "El Pakistan està amb el poble de l'Índia", ha destacat, i ha precisat que Islamabad ha enviat a l'Índia 30 preguntes sol·licitant més informació sobre els autors dels atemptats, incloses empremtes dactilars i mostres d'ADN de tots els terroristes.

"Aquesta és una petició genuïna", ha subratllat Malik, que matisa que Islamabad "no està transferint la responsabilitat, sinó que el que vol és cooperació i ajuda" per seguir investigant els fets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

L’Audiència pregunta sobre l’amnistia als imputats del jutjat 13 o la consulta a Europa i al TC

barcelona

L’Audiència amnistia l’única activista condemnada pel tall del tren

girona
política

Simó recusa quatre jutges del Suprem en la seva inhabilitació

ERC reclama mesures per assegurar un major retorn social del turisme

girona
política

Llum verd a la tramitació exprés de la reforma del reglament del Parlament

barcelona
política

L’estratègia d’ERC s’ha decidit els darrers anys sense Junqueras

barcelona
política

Abstenció de la Generalitat en menors immigrants a repartir

madrid
opinió

Kosova desemmascara el ‘Sánchez style’

Diputat de Junts al Congrés
Josep Maria Viladomat
Cap de l’oposició a l’Ajuntament de Sarrià de Ter (ERC)

“A Sarrià de Baix li cal tenir activitat o un centre de dia”

Sarrià de Ter