Política

Zapatero enfila una setmana cabdal per engegar el nou rumb

Política

Després que els nous ministres hagin tingut unes vacances atrafegades, José Luis Rodríguez Zapatero engega una setmana cabdal per començar a visualitzar el “canvi de ritme” que vol imprimir a l’acció de govern. Avui, i després que els darrers dies ja ho hagin fet entre ells, el cap de l’executiu espanyol reunirà els tres vicepresidents, María Teresa Fernández de la Vega, Elena Salgado i Manuel Chaves, per coordinar les polítiques més immediates i preparar el consell de ministres de divendres vinent, en què els nouvinguts prendran les primeres decisions.

Zapatero havia pensat els canvis abans d’iniciar, l’1 d’abril, la gira internacional. Però va haver de precipitar la tornada a Madrid perquè es van filtrar les seves intencions. La prova que la crisi de govern era imminent és que feia temps que havia anunciat la seva presència demà dimarts a la reunió que el grup socialista farà al Congrés.

Prendre la iniciativa
La intenció de la trobada –la primera de la legislatura a la qual assisteix Zapatero– és la de vantar-se de la seva participació en els fòrums internacionals i la nova aliança amb els EUA, exhibir el nou govern com a mostra que “pren la iniciativa” i, sobretot, encoratjar els diputats i senadors davant les dificultats per establir aliances amb els grups parlamentaris. La manca de socis s’ha fet més evident quan es compleix un any de l’inici de la legislatura, arran de la deserció del PNB. La creació de la vicepresidència territorial s’entén com un intent de reforçar el diàleg amb els grups del Congrés.

Un altre assumpte que afrontarà aquesta setmana Zapatero és, precisament, el canvi de govern a Euskadi amb Patxi López com a nou lehendakari. El comitè federal de dissabte vinent també donarà el vistiplau al cap de llista de les eleccions europees del 7-J, sabent que el PSOE té força coll avall que els ciutadans li passaran factura per la crisi econòmica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.