Política

La treva, en perill

Era clar que l’entrada en vigor de l’alto el foc entre Israel i Hamàs fa una mica més d’una setmana no significava el començament de la pau. Només calia saber quan es produiria, de nou, el gran esclat. La resposta va arribar ahir de matinada quan van fer detonar una potent càrrega explosiva al pas d’una patrulla israeliana, a la zona sud de la franja de Gaza. Un soldat mort i tres ferits, un d’ells de gravetat, va ser el balanç de l’atac.

De nit, analistes de seguretat donaven a entendre que les primeres reaccions israelianes no serien les últimes i que la intenció era deixar clar a Hamàs que “la resposta israeliana” a cada “provocació” seria “no proporcional”. Fonts militars israelianes van confirmar que la patrulla estava recorrent la seva banda de la frontera en una revisió rutinària sense entrar en territori palestí. Hamàs no va reivindicar l’atac, com tampoc ho va fer la Jihad Islàmica, que sí el va elogiar. Israel manté que la responsabilitat de la situació recau sobre l’organització palestina Hamàs.

La primera reacció israeliana va ser atacar la zona de Khan Iunis, prop d’on es va produir l’atac. Testimonis palestins van afirmar que un pagès va morir a causa del foc. Poques hores després van disparar des de l’aire contra una moto a la part sud de Gaza, i van provocar dos ferits, un d’ells membre dels batallons armats de Hamàs. En caure la nit, fonts palestines informaven que tancs israelians estaven operant en diferents punts de la franja de Gaza contra blancs de Hamàs.

En sortir de Gaza de tornada cap a Israel, les tropes van informar que van trobar sobre el terreny uns quatre explosius més preparats per detonar i que, pel que sembla, no van explotar per algun error tècnic. “Aquests haurien aconseguit matar els soldats dels altres dos jeeps de la patrulla”, va comentar una font israeliana.

El que volen els israelians és clar: no permetre que Hamàs imposi noves regles del joc que li permetin atacar les tropes en incidents puntuals sense que Israel pugui respondre perquè oficialment hi ha “l’alto el foc”. I Hamàs, donat l’incident d’ahir, vol deixar clar que no accepta les condicions de la treva que Egipte li intenta imposar en els contactes mantinguts al Caire.
Muixir al-Masri, un dels diputats de Hamàs a Gaza, va responsabilitzar totalment Israel dels fets i va assegurar que “no ha cessat de violar l’alto el foc disparant contra Gaza”. A més, va aclarir que de totes maneres “no hem acceptat una treva, sinó només un impàs en el foc”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.