Política

Cimera amb permís de Bruni

La presència de la cantant centra l’atenció de la jornada i fa oblidar el comentari negatiu del líder francès sobre Zapatero

Nicolas Sarkozy va aterrar ahir a l’aeroport de Barajas amb el precedent d’haver qüestionat la intel·ligència del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, després d’haver-hi compartit uns quants dies de gira internacional amb motiu de la reunió del G-20 i els actes commemoratius de l’aniversari de l’OTAN, on el president francès s’hauria pogut formar una idea més exacta de com veu el dirigent socialista. A la tornada d’aquest periple, Sarkozy hauria mantingut una conversa distesa amb un grup de col·laboradors, revelada per un rotatiu francès, en la qual Zapatero no sortia gens afavorit. El cap d’Estat francès, però, conscient que s’acostava la seva visita a Espanya, va voler tallar d’arrel els comentaris negant haver fet mai cap broma sobre la capacitat intel·lectual de Zapatero.

Ahir, certament, semblava tot oblidat, sobretot perquè Sarkozy va fer valer el carisma de la seva dona, Carla Bruni, per aconseguir que tot el focus mediàtic se centrés en l’exmodel i cantant, la qual trepitjava per primer cop Madrid com a acompanyant del president francès. La visita d’Estat amb motiu de la celebració de la bilateral Espanya-França, el primer dia es va acabar convertint en un duel de glamur entre la primera dama francesa, la dona del president espanyol, Sonsoles Espinosa, i la princesa Letícia.

Més enllà de la importància del rerefons polític de la bilateral, la jornada d’ahir va estar protagonitzada pel desplegament d’actes protocol·laris que van succeir-se des que la delegació francesa va baixar de l’avió. Sarkozy i Bruni van traslladar-se ràpidament al Palau del Pardo per tenir un primer intercanvi d’impressions amb el rei Joan Carles, la reina Sofia i els prínceps d’Astúries, a més de les principals autoritats espanyoles, i a la tarda tots plegats es van dirigir al Museu del Prado. La jornada va concloure amb el tradicional sopar de gala al Palau de la Zarzuela, que va reunir 144 comensals. Durant el brindis, el rei va demanar a Sarkozy que s’afanyi a avançar les diferents interconnexions transpirinenques. “Queda molt per fer”, va subratllar el monarca.

Entremig de l’atapeïda agenda d’ahir, però, Sarkozy va poder fer-li un forat al líder de l’oposició, Mariano Rajoy, amb el qual comparteix interessos de cara a les europees del 7-J. L’entrevista va durar només mitja hora, però els dirigents conservadors van emplaçar-se per a una nova cita aquesta mateixa setmana a Varsòvia amb motiu del congrés del Partit Popular Europeu (PPE).

Gruix de l’agenda política
Avui, de fet, Sarkozy desplegarà el gruix de l’agenda política a Espanya i mantindrà el seu primer tête-à-tête amb Zapatero en un dinar de treball a la Moncloa. Abans, Sarkozy haurà visitat el Congres on farà un discurs des de la tribuna als diputats i senadors. Simultàniament, se celebraran cinc trobades bilaterals entre els ministres d’Afers Exteriors, Defensa, Interior, Foment i Ciència i Innovació. La lluita antiterrorista tant d’ETA com d’Al-Qaida, la col·laboració en matèria d’immigració il·legal, les connexions ferroviàries i la preparació de la presidència espanyola de la UE són alguns dels assumptes que discutiran les delegacions i dels quals sortirà la firma d’un plec de convenis bilaterals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.