Política

El PSM podria no entrar a la coalició nacionalista de les eleccions europees

Política

El partit majoritari del nacionalisme a les Illes Balears, el PSM, podria no formar part de la coalició de partits estatals agrupats sota el nacionalisme i el progressisme. Les negociacions entre els tres partits nacionalistes illencs, PSM, ERC-Illes i Entesa per Mallorca, han desembocat en una possible renúncia dels primers a entrar a la coalició. Fa ja dies que les converses estaven encallades, ja que ERC-Illes i l'escissió del PSM, Entesa per Mallorca, per una banda, i el PSM, per una altra, no arribaven a un acord. Els primers demanaven al segon la clàusula de concórrer també junts en una coalició a les autonòmiques del 2011 i que el primer illenc de la llista fos d'Entesa per Mallorca.

Aquest dimarts s'ha celebrat una reunió entre les tres formacions per tractar de desencallar l'assumpte. No obstant això, cap dels tres ha cedit. El secretari general del PSM (Partit Socialista de Mallorca - Entesa Nacionalista), Biel Barceló, ha explicat que volen un acord nacionalista i d'esquerres per al 2011, però que "no el poden tancar ara". Tampoc ha volgut fer un pas enrere en la qüestió del candidat illenc. Barceló ha tornat a recordar que aquest s'hauria d'escollir "d'acord amb els criteris generals de la coalició".

El líder del PSM ha comentat que "fins al darrer moment s'han intentat negociacions", però que ERC-Illes i Entesa "fan la pinça al PSM". El fet que els dos partits es vulguin presentar junts sense el PSM "no ajuda a la construcció de l'esquerra nacionalista", ha lamentat. Barceló ha assegurat que la seva formació "té el suport de tots els partits menys d'aquests dos".

Aquest dimecres al matí tindrà lloc a Madrid la darrera reunió entre tots els partits per tancar la coalició que encapçalarà Oriol Junqueras. Segons Barceló, ERC no canviarà de parer i cap dels altres partits podrà "tombar l'opinió" dels republicans. És la darrera possibilitat que el PSM formi part de la coalició. Barceló ha explicat que, si no és així, anunciaran en breu la intenció del partit.

Per la seva banda, Joan Lladó, president d'ERC-Illes, ha retret a Barceló algunes de les seves paraules i ha dit que són favorables a l'entrada del PSM a la coalició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.