Política

Patxi López, escridassat per un grup abertzale al seu col·legi electoral

Els candidats del PNB, Juan José Ibarretxe, i del PSE, Patxi López, han coincidit a fer una crida a la participació a les urnes. El candidat socialista ha votat a Bilbao entre crits i insults d'un grup de l'esquerra abertzale que l'ha rebut amb pancartes a favor de l'autodeterminació. També han votat els candidats d'IU i el del PP, Antonio Basagoiti, que ha qualificat la jornada electoral de dia "històric" per l'absència de llistes "d'ETA-Batasuna o com es vulguin dir". Arnaldo Otegi ha demanat el vot nul.

El candidat del PSE-EE a lehendakari, Patxi López, ha considerat que a Euskadi és "fonamental" anar a votar i que cada vot "democràtic" suposi "l'afiança de la llibertat" i "del propi sistema democràtic", així com un rebuig a la violència. Per López aquesta jornada és el dia per "decidir el futur en llibertat i per rebutjar aquells que segueixen jugant en contra de la democràcia, de la llibertat i de la pau de tots".

López ha votat abans de les 10.00 hores i ho ha fet al col·legi Iruarteta de Bilbao. Allí ha estat rebut per uns 20 simpatitzants de l'esquerra abertzale radical que l'han increpat amb crits de feixista, a favor de la independència i d'Euskal Herria i recordant l'episodi dels GAL. S'han viscut moments de tensió quan López ha sortit de la sala on ha votat. La policia municipal i guardes de seguretat han apartat contra la paret els protestants que empenyien per apropar-se al candidat del PSE-EE. L'Ertzaintza ha arribat més tard, quan ja havien passat els incidents.

Ibarretxe, ha fet una crida a la participació a les eleccions basques després de dipositar el seu vot. El candidat nacionalista ha remarcat la necessitat de participar "per fer aquest país entre tots". Per Ibarretxe, "és bo que construïm entre tots el futur d'aquesta societat", i per això ha afegit, "necessitem les mans de tots avui, i demà també".

El líder nacionalista ha matinat i ha votat, acompanyat de la seva dona, passats uns minuts de dos quarts de deu al col·legi electoral de la Milagrosa de Llodio.  Ibarretxe també s'ha mostrat confiat, i ha desitjat alhora, que la jornada electoral transcorri sense problemes i sigui tranquil·la.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.