Política

CiU recorda a ERC que també sumen majoria al Parlament

La possibilitat que a Euskadi es formi un govern dels grans partits estatals va començar a provocar ahir reaccions en la política catalana, pel fet que s’utilitzarà la mateixa pràctica emprada pel tripartit de desplaçar el guanyador a l’oposició. El responsable de política autonòmica de CDC, Francesc Homs, va indicar que si a Euskadi es consolida un acord amb el PSE-PSOE, el PP i UPyD, això “obligarà el nacionalisme català a obrir una reflexió molt seriosa”. “A Euskadi s’uneix l’espanyolisme per governar, i a Catalunya el nacionalisme català no ho fa tot i que té la majoria al Parlament. Doncs això ja no ho entén ni l’apuntador”, va indicar.

Homs va denunciar una operació conjunta del PSOE i del PP per “escombrar el nacionalisme” de totes les nacionalitats històriques que puguin, i va reclamar una reacció. En un sentit similar, el secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, va demanar respecte democràtic al guanyador de les eleccions basques.

Aliances al Congrés
Hi ha encara un altre escenari que en les pròximes setmanes haurà d’analitzar CiU. Si el PNB queda foragitat del govern basc, retirarà el suport al president José Luis Rodríguez Zapatero, que previsiblement acudirà a buscar el suport dels nacionalistes catalans, que guanyaran pes. CiU no vol avançar esdeveniments, però.

El secretari d’organització del PSC, José Zaragoza, no es va referir a aquestes qüestions i només va valorar les eleccions. Va destacar que els socialistes bascos són el partit que “ha experimentat un augment més significatiu de vots” i que “no hi ha cap pacte polític al País Basc que es pugui fer sense el PSE”. Al seu entendre, això situa els socialistes en la centralitat de la política basca.

Zaragoza va intentar desvincular els resultats d’Euskadi i Galícia de la dinàmica política espanyola, coincidint amb el fet de la derrota als comicis gallecs. “La ciutadania no ha votat en clau estatal i hi ha hagut una decisió autònoma de cada comunitat sobre com vol ser governada”, va afegir el dirigent del PSC.

Per la seva banda, el president d’ERC, Joan Puigcercós, va posar en qüestió la netedat de les eleccions basques, perquè considera que “l’absència de l’esquerra abertzale il·legalitzada ha adulterat els resultats”. Al seu entendre, això ha fet possible que, malgrat haver guanyat el PNB, els partits estatals puguin formar govern.

Puigcercós creu que l’absència de l’esquerra abertzale ha distorsionat els comicis, com demostra l’elevat percentatge de vot nul que s’ha registrat. Això hauria beneficiat “el vot espanyol”, que segons ell representen el PSE-PSOE, el PP i UPyD.
El president d’ERC es va referir també al fort retorcés d’Eusko Alkartasuna, l’aliat tradicional dels republicans a Euskadi, i el va atribuir al fet que “no ha pogut aguantar la bipolarització que hi ha hagut entre el PNB i el PSE”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.