Política

La Generalitat Valenciana critica la moció per a la reciprocitat de TV3 i Canal 9 perquè equipara valencià i llengua catalana

El vicepresident primer del consell executiu de la Generalitat Valenciana, Vicente Rambla, ha rebutjat la moció aprovada ahir al Congrés dels Diputats en què es demana que es faciliti el fet que TV3 i Canal 9 puguin veure's recíprocament al País Valencià i Catalunya perquè comparteixen "un mateix sistema lingüístic".

Rambla ha lamentat en una roda de premsa l'aprovació d'aquesta moció d'ERC, amb el suport del PSOE, i ha volgut "deixar clar que és inadmissible que els socialistes considerin la Comunitat Valenciana i Catalunya un lloc en el qual es comparteix la mateixa llengua".

"El nostre Estatut d'Autonomia estableix que el valencià és la llengua del nostre poble, forma part dels nostres sentiments i de les nostres senyes d'identitat, i de cap manera tolerarem l'homologació amb la llengua catalana", ha manifestat.

En aquest sentit, ha lamentat que els socialistes no tinguessin "cap objecció a aliar-se amb ERC, en un atac frontal" a l'Estatut valencià i ha preguntat al secretari general del PSPV-PSOE, Jorge Alarte, si dóna suport a la posició del seu partit i què pensa fer "sobre la votació dels seus companys al Congrés".

Les reaccions a les mocions aprovades entre dimecres i ahir al Senat i al Congrés se succeeixen aquest divendres. Acció Cultural del País Valencià (ACPV), propietària de part dels repetidors del TV3, ha anunciat que celebra que "les dues cambres del Parlament estatal s’hagin posicionat clarament a favor de la continuïtat de les emissions dels quatre canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (TV3, Canal 33, 3/24 i 300) al País Valencià".

L'entitat presidida per Eliseu Climent destaca que la moció s'acosta a la línia defensada per l'entitat de reconèixer que la competència sobre els canals de TDT correspon a l’Estat i no a la Generalitat Valenciana. Tanmateix, Acció Cultural adverteix que cap de les dues mocions "no tenen cap efecte jurídic ni valor vinculant per al govern espanyol", de manera que reclama el pronunciament de l'executiu de Zapatero.

Acció Cultural també vol veure "mesures concretes i efectives que no depenguin de l’aprovació del govern valencià"
i proposa que continuï la mobilització social. De fet, l'entitat està sondejant els seus socis i altres entitats per promoure a les Corts espanyoles una iniciativa legislativa popular per convertir en llei el dret d'una televisió a emetre en tot el territori on es parli la llengua utilitzada per la cadena.

 

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.