Política

Londres prohibeix als seus agents secrets que torturin

El Regne Unit vol restablir la seva reputació d'Estat que respecta la legalitat i combat la tortura. El primer ministre, Gordon Brown, va anunciar ahir, durant la sessió de control parlamentari, que en el termini de dos mesos es faran públiques, per primera vegada, les regles per les quals s'hauran de regir els interrogatoris que els oficials d'intel·ligència britànics de l'MI-5 i l'MI-6 duguin a terme a qualsevol detingut fora del territori de l'Estat. La regulació prohibirà explícitament l'ús de la tortura, una pràctica que ja és il·legal al Regne Unit.

L'anunci del premier té lloc després que el ciutadà somali resident a la Gran Bretanya Binyam Mohamed, detingut el 2002 al Pakistan i que ha passat des d'aleshores per presons secretes de la CIA al Marroc, l'Afganistan i el Pakistan, per acabar finalment quatre anys al recinte especial de Guantánamo, hagi llançat serioses acusacions sobre els serveis d'intel·ligència britànics.

Mohamed va ser interceptat a l'aeroport de Karachi quan intentava tornar al Regne Unit amb un passaport fals després d'haver passat una temporada a l'Afganistan, on, segons ell, volia comprovar de primera mà "com era un Estat islàmic".

Mohamed va ser posat en llibertat fa tres setmanes. En una entrevista emesa la setmana passada per l'emissora de ràdio BBC 4, va assegurar que oficials britànics van col·laborar, encara que no físicament, en les tortures que va patir a mans de la CIA.

Nova investigació
Brown també va anunciar que ha demanat a la comissió parlamentària de seguretat i intel·ligència que revisi "qualsevol nou esdeveniment i informació rellevant" sobre el cas. El 2007 la mateixa comissió ja va investigar les al·legacions de Binyam Mohamed, sense trobar que cap oficial dels serveis d'intel·ligència britànics, ni de l'MI-5 ni de l'MI-6, hagués pres part en l'entrega de detinguts als nord-americans. La nova investigació es produeix després del descobriment de noves dades desclassificades sobre el tracte rebut pel sospitós, dades que posen en qüestió els procediments de les agències britàniques d'espionatge. Les mateixes acusacions també les investiga la fiscal general del Regne.

Ahir la policia de Londres va ser condemnada a pagar 63.500 euros com a compensació per tortures i "abusos religiosos" comesos contra Babar Ahmad, detingut el desembre del 2003 durant una operació antiterrorista. Ahmad mai no va ser imputat, tot i que està detingut a l'espera de ser extradit als Estats Units.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.