Política

Ocaña i Castells refermen les seves diferències però auguren un acord sobre el finançament pel gener

Finançament

El secretari d'Estat d'Hisenda, Carlos Ocaña, i el conseller d'Economia, Antoni Castells, han diferit a l'hora de valorar la proposta de finançament presentada aquest passat dimarts pel ministre d'Economia, Pedro Solbes, però han coincidit a assenyalar que la negociació es troba ja en el seu tram final i que l'acord podria arribar aquest mes de gener.

Concretament, i segons declaracions al programa El Matí de Catalunya Ràdio, Ocaña, que no ha avançat cap xifra tot i admetre que s'han abordat en la negociació, ha insistit que el nou model "compleix religiosament tots els punts de l'Estatut". En canvi, Castells ha reiterat la necessitat de continuar negociant i ha demanat el suport de tots els partits al govern.

Ocaña ha explicat que les negociacions continuaran la setmana vinent, amb l'objectiu de concretar en nombres el Fons de Garantia de Serveis Públics, que l'administració estatal situa al voltant del 80%.

En aquest punt, el secretari d'Estat ha considerat "baixa" la proposta de la Generalitat, però s'ha remès a les converses previstes per escurçar diferències i arribar a un acord. "Segur que trobarem la xifra", ha avançat.

"Fins que no hagi xifres no podem dir que hi hagi acord, però hi estem a prop", ha certificat Ocaña que, al mateix temps, s'ha mostrat sorprès per les crítiques rebudes davant la manca de concreció quantitativa del model presentat per Solbes. "Hem volgut fer les coses bé: primer amb un model consistent i coherent a l'Estat, i després posarem les xifres", ha argumentat.

"Complir religiosament"
El secretari d'Estat ha reiterat que la proposta "compleix religiosament tots els punts" de l'Estatut. En aquest aspecte, ha destacat que el model del govern espanyol preveu el principi d'ordinalitat. "El que importa és que es compleixi i ho fa en el sentit de l'Estatut i, fins i tot, és més ambiciós", ha afegit.

Per la seva banda, el conseller Castells ha insistit que, tot i l'avenç que suposa respecte a la proposta de juliol, cal continuar negociant per "poder garantir que el model sigui conseqüent i coherent amb el que diu l'Estatut", tot reconeixent que esperava de Solbes un document que anés "més enllà en aspectes importants".

"Per bé o per mal"
Després de subratllar la importància de l''anivellament' de recursos amb la discussió del percentatge per al Fons de Garantia de Serveis Públics, que "condicionarà els recursos" de la Generalitat, Castells ha coincidit amb Ocaña que la negociació es troba en la seva "recta final" i que cal treballar per tancar un acord durant aquest proper mes de gener. "Estem en la recta final de la negociació, per bé o per mal", ha afirmat.

En aquesta línia, Castells ha emplaçat CiU i els partits de l'oposició a donar suport al govern en la seva negociació amb l'executiu espanyol en aquests moments i, especialment, a respectar el seu paper "interlocutor" després que els convergents hagin proposat que el Parlament assumeixi la negociació.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.