Política

Castells veu un "fiasco" l'acord sense Catalunya

Finançament

El conseller d’Economia, Antoni Castells, va avisar ahir l’executiu espanyol que un acord sobre el nou finançament sense Catalunya seria un “fiasco”, un fracàs. Castells va destacar la importància que Catalunya té en aquesta negociació, donat que ha estat la impulsora del debat, mentre a la resta de comunitats ja els anava bé l’actual. El govern no creu que es pugui tancar un pacte sense ella. Si es produís, el gabinet de Montilla optarà per seguir negociant, descartant el peix al cove.

Castells va tornar a alertar el govern de Zapatero que no acceptaran un mal acord, encara que les xifres estiguin bé. “És necessari un canvi real de model. No farem veure que tot ha canviat si no és veritat”, va manifestar durant una conferència a l’Institut d’Estudis Catalans sobre autogovern i finançament. El conseller, que va advertir els assistents que no entraria en els detalls de la negociació, va afirmar que el finançament és un test per calibrar el futur de l’autogovern.

Castells va advocar per un gran pacte de la solidaritat que ha de consistir que les comunitats que la reben la reconeguin i que Catalunya accepti donar-la . En aquest sentit, va recordar que el 9% del PIB de Catalunya es canalitza cap a la resta de l’Estat. En ser interrogat per un dels assistents, va reconèixer que el País Basc i Navarra no contribueixen a la solidaritat interterritorial.

Per a ell, s’han de fer plantejaments constructius en la negociació. Dit això, va acusar l’“altra banda de la taula”, en al·lusió a l’executiu espanyol, d’haver-se dedicat a excitar els ànims contra Catalunya. Castells va apuntar que la concepció de matriu unitària d’Espanya és forta i fa difícil avançar en la negociació. Considera que està en joc culminar el pacte constitucional del 78 amb l’Estat espanyol.

Membres de l’executiu reconeixen, però, en privat que s’està avançant i que algunes de les insuficiències denunciades pel govern en el document de resposta a la proposta Solbes s’estan desencallant, tot i que encara en falten per tancar. Aquest fet els fa pensar que és possible que l’acord es pugui tancar abans del 13 de febrer com preveu Zapatero, tot i que no s’aventuren a dir si serà probable davant els incompliments reiterats de dates.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Arrenca el judici als vuit veïns del Raval encausats per escridassar Vox el setembre de 2020

Barcelona
Política

Registrada la reforma de la llei d’estrangeria per al repartiment de menors

barcelona
Estats Units

Biden insta a “refredar” l’ambient polític després de l’atemptat contra Trump

Barcelona
Política

L’ANC denuncia un atac “feixista” a la seu nacional de Barcelona

barcelona
Perú

Alberto Fujimori serà candidat a les eleccions presidencials

Barcelona
estats units

Trump sobreviu a un atac en un míting republicà

los angeles
Estats Units

Tots els camins porten a l’expresident

Los Angeles
Guillem López Casasnovas
Catedràtic d’hisenda pública

“La reforma del finançament català serà ara o mai”

Barcelona
Kenneth Martínez
Alcalde del Vendrell

“Som al cor de la Catalunya que està en creixement”

El Vendrell