Política

Zapatero pressiona el PSC per l'acord

Finançament

Mentre que el PSC ara assegura que no hi ha pressa per tancar un acord definitiu pel nou model de finançament, l’executiu espanyol ha optat per agafar la directa i situa el pacte entre tots els territoris en un horitzó immediat. Per aquest motiu, José Luis Rodríguez Zapatero ha intensificat la pressió sobre la part catalana davant la resistència que intenta transmetre el govern de Montilla i ha anunciat que aquesta setmana la negociació pel nou sistema entrarà en la “fase gairebé final”, segons va dir a la SER.

El govern central procura no donar-se per al·ludit davant les queixes catalanes al document de finançament elaborat pel vicepresident econòmic Pedro Solbes i evita presentar-ho com el principal escull que han de salvar per poder tancar un acord global.

Calendari per al pacte
Lluny d’això, Zapatero està entestat a mantenir el seu calendari de convocar el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) per a finals de gener o principis de febrer. Per l’inici de la campanya electoral a Galícia i a Euskadi, que arrenca el 13 de febrer, Zapatero vol tenir resolt el debat. Però no només per l’escenari electoral, sinó que a hores d’ara a l’executiu espanyol no li interessa mantenir oberta la pugna territorial amb l’actual escenari de crisi.

En tot cas, els pròxims dies l’executiu espanyol culminarà una nova ronda de contactes amb els consellers per presentar-los les xifres que l’Estat aportarà al model i, un cop negociades les quantitats a percebre per cadascun dels territoris, serà el moment de posar una data concreta a la reunió del CPFF per arrodonir el que anomenen “acord polític”.

I en aquest escenari el nucli dur de Zapatero no preveu en cap cas que es produeixi una deserció del govern català respecte a la posició favorable a l’acord de finançament que mantindran la resta de territoris governats per socialistes.

Per evitar-ho, Catalunya també es fa l’orni davant la pressió de Zapatero i reclama continuar negociant de forma bilateral per elevar el llistó de l’oferta de Solbes, segons es desprenia de les declaracions d’ahir del portaveu del PSC, Miquel Iceta, després de la reunió de l’executiva del partit, que va ser presidida pel primer secretari, José Montilla.

De fet, Iceta es va referir, també per primer cop, a la xifra addicional que l’Estat aportarà al nou model –al voltant de 7.000 milions d’euros–, suggerida divendres passat pel vicepresident econòmic, i es va afegir a la reclamació del president andalús, Manuel Chaves, perquè aquesta quantitat sigui “sensiblement” superior. Per a aquesta mateixa setmana s’especulava amb la possibilitat que el conseller Antoni Castells es tornés a reunir amb Solbes per intentar escurçar diferències després que la setmana anterior ja haguessin mantingut una primera trobada arran de la presentació, per part de la Generalitat, d’un document carregat d’objeccions.

Reunió Solbes-Castells
Fonts de l’executiu central van assenyalar ahir que l’agenda del ministeri no preveu que es produeixi una trobada en les pròximes hores, ja que ahir i avui Solbes és a Brussel·les. Tot i així, és possible que els pròxims dies Solbes i Castells continuïn negociant, encara que sigui per via telefònica. I en funció d’aquestes converses, ni la Moncloa ni l’executiu català tampoc descarten la possibilitat d’una nova trobada entre Zapatero i Montilla per intentar donar una empenta final a l’entesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.