Política

Europa debat l’acollida de reclusos

Món

La Unió Europea (UE) va aplaudir ahir que Barack Obama “giri full del trist episodi de Guantánamo” mentre es prepara per afrontar la prova de foc que suposen els plans per tancar la presó per a la unitat dels Vint-i-set.

Els ministres d’Exteriors discutiran dilluns si acullen o no la seixantena de reclusos lliures de càrrecs que quedaran en llibertat i no poden tornar al seu país. Alguns socis no dissimulen el seu rebuig a acceptar presoners que no siguin de la seva nacionalitat o que no tinguin cap vinculació amb ells.

Alemanya il·lustra a la perfecció la divisió europea: els ministres de Merkel no es posen d’acord entre ells, i mentre el d’Exteriors ofereix ajuda a Obama, el d’Interior es nega a acollir cap presoner.

“Mirar a una altra banda”
“Si no se’ls pot retornar al país d’origen en nom dels drets humans, que es quedin als Estats Units”, va protestar Wolfgang Schäuble, tot i que la cancellera alemanya es va comprometre, el 22 de desembre, a rebre alguns reclusos si la resta de la UE fa el mateix.

“No podem exigir sorollosament la clausura de la presó i, alhora, mirar cap a una altra banda quan toca col·laborar”, replica al ministre d’Interior el comissionat per als Drets Humans de Merkel, Günter Nooke. Portugal lidera la mitja dotzena de socis que serien favorables a “ajudar la Casa Blanca a resoldre el problema”, i el seu ministre d’Exteriors, Luis Amado, pressiona la resta de governs des que va llançar la proposta el 10 de desembre, coincidint amb el 60è aniversari de la Declaració dels Drets Humans. Espanya, que també va acceptar vols secrets de la CIA, sembla que respon a la crida: “Si hi podem fer alguna cosa, la farem”, va prometre ahir José Luis Rodríguez Zapatero.

Estudiarem cas per cas i, quan l’administració Obama ens informi de quina és la situació legal i l’origen de la detenció de cadascun dels presoners, Espanya assumirà la seva responsabilitat, defensant el marc jurídic internacional”, va dir el ministre d’Exteriors.

El Regne Unit també estaria disposat a recol·locar alguns reclusos a casa seva, tot i que l’any passat va rebutjar ajudar Bush. A Londres, com a Berlín, ja només la ministra d’Interior frena l’oferiment i demana estudiar cas per cas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.